Søvnløs og vægtløs på Space University – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Søvnløs og vægtløs på ...

20. oktober 2009

Søvnløs og vægtløs på Space University

Line Drube, der er ph.d.-studerende i Mars-gruppen på Niels Bohr Institutet modtog i februar 2009 en bevilling på 67 000 kr. fra Lundbeckfonden og 75.000 kr. fra ESA til en intensiv 9 ugers uddannelse kaldet The International Space University (ISU) Space Studies Program. Hun er nu kommet hjem fra uddannelsen og fortæller her om opholdet:

Uddannelsens formål var at samle folk fra relevante institutter og firmaer fra hele verden, og give alle en masse viden om rumfart, give inspiration og skabe mulighed for tværnationale samarbejdskontakter. Det skyldes ønsket om at sætte fart i udviklingen af rumfartsteknologien. Derfor var de 132 deltagere valgt fra 35 forskellige lande.

Intensivt og hårdt

Line Drube oplever vægtløshed i et specielt fly.

I løbet af de 9 uger uddannelsen varede, blev man simpelthen bombarderet med nye indtryk og viden. Det var en kendt joke, at ISU bogstaverne faktisk stod for Insufficient Sleep University, da vi havde undervisning 6 dage om ugen fra 9-18, og efter aftensmaden blev der de fleste dage holdt arrangementer, såsom foredrag og diskussionspaneler af topfolk (fx var der et panel bestående af 4 astronauter og et panel bestående af repræsentanter for asiatiske rumagenturer), og så måtte man klare lektierne i sin ”fritid”. Det var intensivt og hårdt, og man fik så fantastisk meget ud af det.

Da det var så svært at komme ind på uddannelsen, blev vi som studerende behandlet utroligt seriøst af omgivelserne, hvilket vi opdagede allerede ved åbningsceremonien, hvor vi hørte på taler af blandt andet NASA Ames direktør, borgmestrene for de to nærmeste byer, Californiens guvernør (Arnold Schwarzenegger), og en astronaut på rumstationen.

Indblik i rumfartsindustrien
Uddannelsen var opbygget sådan, at vi i de første 4 uger havde en masse grundlæggende undervisning i 6 hovedemner: ”Space system Engineering”, ”Satellite Applications”, ”Space Policy and Law”, ”Space and Society”, ”Space Physical Science” og ”Space Life Science”. Det bevirkede, at alle uanset baggrund fik et generelt indblik i alle dele af rumfartsindustrien.

Man skulle derefter vælge det hovedemne, man var specielt interesseret i. Det var så ens ”afdeling”, hvor man fik ekstra forelæsninger og var på relevante firmabesøg. Der var også workshops på tværs af afdelingerne, såsom robotbygning (her blev benyttet en meget avanceret LEGO type, som havde en programmerbar computer), og raketbygning (endte i en konkurrence imellem holdene om hvilken af de 1,5 meter høje raketter, der kunne flyve højest og hvis last (et æg) landede sikkert med faldskærm. Det var en god måde at kombinere teoriundervisning med praktiske eksempler.

De 132 personer blev til sidst opdelt på 3 kæmpeprojekter, som de sidste uger gik med at gennemføre. Jeg deltog i et projekt, som havde til formål at undersøge, hvad det ville kræve af udstyr og teknologiudvikling at sende astronauter til Mars.

Vægtløshed på egen krop
The international Space University, ISU, Space Studies Program blev startet af 3 personer i 1987 og har siden været afholdt hver sommer med stor succes. Mest kendt i startgruppen er Dr. Peter Diamandis, som har gjort utroligt meget for rumfart. Han har stået for ”non-profit” organisationen X Prize Foundation, som blandt andet gav $10 millioner til det første privatfremstillede, genanvendelige rumskib. Et af de andre initiativer, som Diamandis har taget, er Zero Gravity Corporation, som er det første kommercielle store fly, hvor man kan opleve vægtløshed i 30 sekunder per parabol flyveren laver, hvilket den normalt gør 15 gange på en flyvning, så det i alt bliver 7,5 minuts vægtløshed.

Det bliver brugt meget til at lave eksperimenter i, både for at observere hvilken indflydelse tyngdekraft har på forskellige ting og for at teste ting, som skal bruges i vægtløshed ved fremtidige missioner. I løbet af ISU havde jeg muligheden for selv at opleve vægtløsheden i flyet, hvilket var en enorm oplevelse, da det er umuligt virkeligt at kunne forstille sig vægtløshed, før man har prøvet det på egen krop, da det er så fjernt fra noget, kroppen har prøvet før. Det var en meget lærerig oplevelse. Jeg kan afsløre, at mange af de fikse tricks i filmen Matrix er filmet i dette fly i vægtløshed.

Værdifulde kontakter
I løbet af de 9 uger, som uddannelsen varede, gjorde NASA meget ud af at arrangere sociale sammenkomster med forskere fra NASA, så vi kunne få mulighed for at skabe samarbejdsaftaler eller ansættelser. Så ud over det store netværk, jeg nu har opnået blandt ISU studerende og undervisere, har jeg også fået mange kontakter inden for NASA. Alt i alt tror jeg, at dette ophold vil fortsætte med at vise sin værdi i de næste mange år, med de kontakter jeg har fået og ved, at det har åbnet mine øjne for mange muligheder inden for rumfart.

Line Drube på International Space University's uddannelsesprogram for rumstudier. Kurset foregik på NASA Ames Research Center i San Fransisco i Californien, USA.