Østrig dropper planer om at træde ud af CERN – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Østrig dropper planer ...

19. maj 2009

Østrig dropper planer om at træde ud af CERN

Voldsom kritik og heftige reaktioner får nu Østrigs videnskabsminister Johannes Hahn til at ændre beslutning om at udtræde af det europæiske center for atomforskning, CERN meddeler den østrigske ambassade.

Efter et møde 18. maj mellem videnskabsminister Hahn og forbundskansler Faymann meddeles det, at Østrig under hensyn til bevarelsen af landets gode navn og rygte har skrinlagt planerne om at udtræde af CERN.

Høje protestbølger
Siden Hahns annoncering af planerne for godt en uge siden er protestbølgerne gået højt: Mere end 31.000 personer har underskrevet en on-line protest (heraf 69% med østrigske e-mail-adresser). På f.eks. avisen ”Der Standard”s hjemmeside, har CERN-udtrædelsen været et af de mest debatterede emner (en af artiklerne har mere end 2.000 kommentarer). Alle tre oppositionspartier har erklæret sig for forbliven, i begge regeringspartier er kritikken og dermed undsigelsen af Hahns beslutning taget til, og internt i regeringen har der også været åben kritik fra ministre fra begge partier.

Johannes Hahn har erkendt, at han på forhånd havde undervurderet heftigheden af de reaktioner, som udtrædelsen ville give anledning til, og har meddelt, at han nu internt i sit ministerium må foretage andre omprioriteringer.