LHC slår verdensrekord – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > LHC slår verdensrekord

09. december 2009

LHC slår verdensrekord

Large Hadron Collider, LHC på CERN har nu haft proton-kollisioner ved 2.36 TeV. Det betyder, at CERN har generobret positionen som ’den kraftigste accelerator i verden’. Tevatronen på Fermilab i USA er kun nået op på lidt under 2 TeV, mens den har kørt.

Det åbner op for en helt ny æra i partikelfysik og er det første skridt ind i et nyt ukendt territorium af energi, hvor nye opdagelser er mulige. Det kan sammenlignes med, da Galileo kiggede op på himlen med det første teleskop og opdagede Jupiters måner.

”De repræsenterer kollisioner ved de højeste energier nogensinde, og vi kan nu se frem til at kigge dybere ind i stoffet end det nogensinde før har været muligt.”, siger en næsten ærefrygtig post.doc. på Niels Bohr Institutet, Troels Petersen, der er klinet til computeren for at hente data ned fra Cern.

Både ATLAS-detektoren og Alice-detektoren fik data, mens der var kollisioner, og de danske forskere i Discovery Center ser frem til at analysere de petabytes af LHC-data, der nu strømmer ind.

Billedet viser ATLAS detektorens rekonstruktion af en proton-kollission fra LHC acceleratoren. De forskelligt farvede streger er partiklers vej ud gennem detektoren, set fra siden og fra den ene ende. Ud fra disse spor kan man sige meget om, hvad der skete i kollissionen, og om noget nyt blev produceret.