LHC klar til jagten på Higgs – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > LHC klar til jagten på...

18. december 2009

LHC klar til jagten på Higgs

”Det er gået stærkt med at skabe kollisioner i den store partikelaccelerator, LHC på Cern, og resultaterne er simpelthen fantastiske”, siger en meget glad fysiker på Niels Bohr Institutet, Troels Petersen, der dog efterhånden er noget klatøjet, for han sidder næsten i døgndrift for at analysere data fra ATLAS-detektoren.

Den 23. november startede acceleratoren med at sende protoner rundt i den 27 km lange partikel-accelerator, og siden da er det gået stærkt med at skabe kollisioner ved energier på op til 2.36 TeV. I starten havde ATLAS-eksperimentet 211 kollisioner, så blev det 8.000, så blev tallet 5-cifret og et par dage senere var det 6-cifret og nu har de været oppe på flere millioner.

”Det er næsten som en pakkekalender, hvor gaverne bliver større og større”, udtaler Troels Petersen. De data, forskerne analyserer fra kollisionerne giver ikke nye oplysninger om fysikken, men om selve detektoren.

Detektoren virker ikke bare som den skal, men bedre end forskerne havde turdet håbe.

”Vi er meget positivt overraskede over, hvor godt detektoren virker, og hvor hurtigt, man har kunnet få resultater og hvor høj kvalitet de er.”, siger Troels Petersen.

Endnu højere energier
LHC er stoppet med kollisioner for i år og skal planlagt starte op igen til februar. Det vil blive med endnu højere energier end de 2.36 TeV, som allerede er verdensrekord. Cern gør nu klar til kollisioner ved 7 TeV og bliver dermed klar til at søge efter Higgs-partiklen, mørkt stof og sorte huller. Higgs partiklen er den elementarpartikel, som i teorien giver masse til alle stoffer, men man har ikke kunnet observere denne partikel, og med forsøgene ved LHC håber man at kunne afklare, om den findes, og hvor tung den er.

Forskerne forventer, at der vil skabes en Higgs partikel i én ud af 1.000 milliarder kollisioner ved de energier, som LHC skal op på til næste år. ”Hvis Higgs’en er der, så finder vi den”, siger en meget optimistisk Troels Petersen.