Kongeligt besøg på isen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Kongeligt besøg på isen

02. juni 2009

Kongeligt besøg på isen

Kronprins Frederik og hans tronfølgerkollegaer fra Sverige, kronprisesse Victoria og fra Norge, kronprins Haakon har besøgt NEEM-lejren på indlandsisen i Grønland, hvor de fulgte iskerneboringerne og hørte om den videnskabelige forskning og klimaforandringer.

De kom til Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) onsdag og sejlede til Disko-bugten, hvor de besøgte Arktisk Station. Lørdag morgen var de tilbage i Kangerlussuaq, og efter en kort briefing og udstyret med felttøj gik turen med Herkules’en mod lejren, hvor vejret pludseligt begyndte at té sig, men trods lave skyer og dårlig sigtbarhed, kunne flyet heldigvis lige akkurat lande.

Norske kronprins Haakon, svenske kronprinsesse Victoria, lejrens
amerikanske kok, Sarah og danske kronprins Frederik i domen, som er en
stor træbygning, der rummer blandt andet køkken, spisestue, kontor og
sovesal.

Det var en større gruppe, der invaderede lejren – ud over de kongelige gæster var der skandinaviske repræsentanter fra organisationerne fra det Internationale Polarår (IPY), protektorer for IPYs nationalkomitéer i Norge, Sverige og Danmark og videnskabsfolk fra USA og Canada. I alt 31 mennesker besøgte lejren, og 18 skulle blive og overnatte, deriblandt de kongelige gæster.

Grønland og arktisk forskning interesserer kronprins Frederik meget, og allerede for et år siden havde han udtrykt ønske om at besøge lejren. Nu blev det muligt og ligesom de tre tronfølgere sidste år sammen besøgte Svalbard, blev det arrangeret, at de også alle tre kunne besøge iskerneboringerne på Grønland.

Storslået og vellykket besøg
Det blev et intenst besøg, hvor de kom ned i borehallen, hvor forskerne borer iskerner gennem den næsten 3 kilometer tykke iskappe. De kom ind i science-trenchen, hvor de så, hvordan man måler isens elektriske ledningsevne og derved kan afsløre store vulkanudbrud i Jordens fortid. De hørte forskerne fortælle om selve iskerneboret, hvordan en boring foregår, hvordan man opbygger en lejr til videnskabelige undersøgelser midt inde på indlandsisen og om global opvarmning i fortiden og fremtiden - alt sammen vakte stor interesse og livlige diskussioner.

De tre tronarvinger fra Sverige, Danmark og Norge sammen med
professor Dorthe Dahl-Jensen foran Herkules-flyet i Kangerlussuaq.

Så var der fart på, da de tog en tur på snescootere ud for at, hvordan man anlægger og vedligeholder en landingsbane midt på indlandsisen. Resten af aftenen var afslappet og fornøjelig med god middag og dans til ud på de små timer – det er der tradition for lørdag aften i lejren. Som resten af folkene i lejren sov de kongelige gæster i telte og køjesenge.

Næste morgen stod alle tidligt op og efter endnu en briefing om videnskaben og forskningen på stedet, ankom flyet kl 10.45 for at afhente gæsterne. Vejret var igen lige på kanten, og det planlagte besøg på den amerikanske lejr, Summit, blev aflyst. Kl 12.10 fløj Herkules-flyet afsted med gæsterne, til Kangerlussuaq, hvor de tre nordiske tronfølgere havde endnu en overnatning sammen med forskerne på NEEM-projektets base.

”Alle følte sig udmattede, men berigede oven på besøget. Jeg vil gerne udtrykke min største taknemmelighed til lejrens beboere, som gjorde en storslået indsats for at gøre besøget vellykket, til vore gæster, som udviste stor anerkendelse af vort arbejde og for deres afslappede facon, som fik alle i lejren til at føle sig veltilpas”, siger lejren leder, iskerneforsker Jørgen Peder Steffensen i Dagbogen fra NEEM.

Også professor Dorthe Dahl-Jensen, der netop er kommet hjem fra turen til Grønland fortæller, at det var et meget storslået og vellykket besøg.

Læs Dagbogen: http://neem.ku.dk/feltdagboeger/