Gå på opdagelse på stjernehimlen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Gå på opdagelse på stj...

31. marts 2009

Gå på opdagelse på stjernehimlen

Oplev Mælkevejen, se Månens dybe kratere, studér planeten Saturn med dens fascinerende ringe omkring og se stjernetåger og stjernehobe i det fjerne univers – fra den 2. til den 5. april kan alle møde op til arrangementer på blandt andet Rådhuspladsen, i Køge, på Brorfelde og på Steno Museet i Århus og med egne øjne kigge på stjernehimlen gennem store kikkerter og høre astronomerne fortælle om universet.

Arrangementerne er en del af et 100 timers verdensomspændende astronomi-arrangement i forbindelse med astronomiåret i år.

”Alle kan være med, og et af hovedformålene ved astronomiåret er netop, at så mange som muligt går på opdagelse på stjernehimlen med en kikkert. Det er en helt anden oplevelse selv at stå og kigge på stjernehimlen end at se nok så flotte billeder”, fortæller Kristian Pedersen, der er astrofysiker på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet og som er National Koordinator i Danmark for Det Internationale Astronomiår.

2009 er af FN udråbt til Det Internationale Astronomiår i anledning af, at det er 400 år siden den italienske videnskabsmand Galileo Galileo som den første rettede en kikkert mod himlen og gjorde banebrydende opdagelser. Han så blandt andet, at der var kratere på Månen, at planeten Jupiter havde måner kredsende omkring sig, og at Mælkevejens lysende bånd bestod af lyset fra tusinder af stjerner.

Galileis observationer førte til en fundamental ændring i vores opfattelse af verden: Fra at vi befandt os på Jorden i verdens centrum - til at vi nu er beboere på en lille planet, der kredser om en tilfældig stjerne, i udkanten af én ud milliarder af galakser i et univers, som begyndte i en gigantisk eksplosion, Big Bang, for mere end 13 milliarder år siden.

2.-5. april kan alle ved selvsyn gøre de samme observationer som Galilei, når astronomiske foreninger, planetarier og private amatørastronomier tager små og store kikkerter ud på offentlige steder og åbner private observatorier for offentligheden.

Følg observationer kloden rundt
Ikke bare i Danmark, men over hele kloden foregår der en masse aktiviteter. Mere end 1500 arrangementer i over 130 lande forventes at ville tiltrække over 1 million mennesker og dermed vil ’100 timers astronomi’ blive den største folkelige astronomi-begivenhed nogensinde.

Udover at kunne kigge stjerner gennem kikkerter kan alle på internettet følge med på en tur rundt til store og små kikkerter i en 24-hour video webcast ’Around the World in 80 Telescopes’ fra den 3. april kl. 11:00 til den 4. april kl. 11:00. Turen følger nattens vandring hen over jordkloden og går via nogle af de mest avancerede observatorier på jorden og i rummet: Very Large Telescope, ESO, Chile og Hubble Rumteleskopet. Man kan derved følge med i, hvad astronomer verden over laver på en typisk observationsnat.

Eksempler på arrangementer:
Ole Rømer Observatoriet. Her vil være foredrag for voksne og familier, stjerneløb, konkurrencer og meget mere. Der vil naturligvis også være løbende observation både dag og nat med observatoriets kikkerter.
Stjernekig fra Køge Torv. Kom og se Månen og Saturn. Medlemmer af Astronomisk Forening for Køge Bugt stiller store stjernekikkerter op på Køge Torv som børn og voksne er velkomne til at kigge i. Vi peger også stjernebilleder ud ved hjælp af laser.
Kroppedal. Åbning af udstillingen "Hvad glor du på - Månen tur/retur" om Månen på Kroppedal Museum.
Åbent hus på Lidemarkobservatoriet ved Bjæverskov. Fra Solnedgang kl. 20 til kl. 23 vil der være stjernekigning med de opstillede kikkerter. Desuden vil et par forhandlere af kikkerter give gode råd om køb af kikkert.
Observation fra Rådhuspladsen. Københavns Astronomiske Forening stiller op med kikkerter og teleskoper. Der vil være mulighed for at observere Solen om dagen og stjernerne senere på aften. Fra kl. 12 til kl. 24.
Brorfeldes Astronomiske Center afholder forevisninger og foredrag afvekslet af musikalske indslag.

Links: