Artikel om 'Ursuppe' får 500 citationer på rekordtid – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Artikel om 'Ursuppe' f...

16. marts 2009

Artikel om 'Ursuppe' får 500 citationer på rekordtid

Artiklen med titlen 'Quark Gluon Plasma and Color Glass Condensate at RHIC? The Perspective from the BRAHMS Experiment', der blev offentliggjort i 2005 i tidsskriftet Nuclear Physics A, har nået 500 citationer på rekordtid og dermed opnået det sjældne prædikat 'renowned paper' i den velkendte internationale publikationsdatabase SPIRES.

"Artiklen opsummerer resultaterne af de 3 første års forsøg med BRAHMS eksperimentet ved den superledende RHIC accelerator i USA, den første kollisionsmaskine nogensinde for atomkerner", siger professor Jens Jørgen Gaardhøje fra HEHI gruppen ved Niels Bohr Institutet, som var ansvarlig for udarbejdelsen af artiklen, og som leder eksperimentet sammen med F. Videbaek fra Brookhaven National Laboratory, NY.

Billedet viser sporene fra partikler, der blev
produceret i sammenstødet mellem to guldatomer.
(RHIC accelerator)

Flydende ursuppe
Forsøgene har vist, at der i sammenstød mellem atomkerner af guld ved ultrarelativistiske hastigheder dannes en ny stoftilstand bestående af quarker og gluoner, der i et flygtigt øjeblik (i ca. 10-23 sekund) opfører sig som en væske, og som har en temperatur som universets, da det blot var en milliontedel sekund gammelt. Opdagelsen blev derfor også hurtigt omdøbt af pressen til ’ den flydende ursuppe’. Ligeledes viste eksperimenterne indikationer for en ny tilstandsform af de kolliderende atomkerner, det såkaldte Color Glass Condensate, der kan opfattes som et Bose-Einstein kondensat af gluoner, dvs. af de kraftpartikler, der binder stof sammen gennem den stærke vekselvirkning.

Begge fænomener skal undersøges videre med ALICE eksperimentet ved CERN’s nye 27 km lange LHC (Large Hadron Collider) accelerator, hvor HEHI gruppen spiller en central rolle og har konstrueret særlige detektorsystemer til studiet af blandt andet Color Glass Condensate.  De nye fysiske fænomener som LHC forventes at åbne op for vil blandt andet blive studeret ved det nye Grundforskningsfond center ’DISCOVERY’ ved NBI.

Reference (SPIRES):
Quark gluon plasma and color glass condensate at RHIC? The Perspective from the BRAHMS experiment.
By BRAHMS Collaboration (I. Arsene et al.). Oct 2004. 32pp.
Published in Nucl.Phys.A757:1-27,2005.
e-Print: nucl-ex/0410020