Almanakken revet væk fra hylderne – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Almanakken revet væk f...

17. november 2009

Almanakken revet væk fra hylderne

Almanakken, den lille gule astronomiske kalender fra Københavns Universitet er blevet intet mindre end et hit. Efter i mange år at have levet et støt, men stille liv er den nu pludselig blevet så populær, at man har måttet trykke ekstra oplag.

Sidste år blev Almanakken revet væk fra boghandlernes hylder, og den var udsolgt allerede i slutningen af november. I år satte man så oplaget op fra 8.500 eksemplarer til 9.000 eksemplarer, men den blev fra starten udsolgt fra forlaget, så Det Naturvidenskabelige Fakultet, der står for udgivelsen, besluttede at få trykt endnu et oplag på 1.000 eksemplarer.

Almanakken indeholder en meget detaljeret kalender med blandt andet Solens og Månens op- og nedgangstider, planeterne på stjernehimlen, dagens navn, højvande, flag- og morsetegn, tidszoner, mål og vægt samt jagttabel. De astronomiske beregninger udføres af Birgitta Nordström, astronom ved Niels Bohr Institutet.

Desuden er der en række artikler, som i år handler om planeterne i vores solsystem, planeten Mars, dværgplaneter, kvantekommunikation, proteiners kommunikation og ungdommens kommunikation.

Kulturhistorie gennem 600 år

Københavns Universitet har udgivet en almanak helt tilbage til dets oprettelse i 1479, og den nuværende form kom første gang i 1685.

Selve ordet, almanak er i sig selv en spændende kulturhistorie med rødder langt tilbage og vidt omkring. På dansk har vi ordet fra spansk, almanaque. Spansk har fået ordet fra arabisk, hvor forstavelsen al er den bestemte artikel, mens manãr betyder kalender eller månedscirkel. Arabisk har fået ordet fra græsk manãkhos, månedscirkel eller månedscyklus. Det findes også på latin mensis, der betyder måned.

Som noget nyt kan man også se Almanakken på Niels Bohr Institutets hjemmeside, og læse dagens astronomiske kalender for både Danmark, Færøerne og Grønland. Kalenderen viser en uge frem og har også astronomiske artikler.