Verdens kraftigste synkrotron til Lund – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2008 > Verdens kraftigste syn...

20. november 2008

Verdens kraftigste synkrotron til Lund

Den svenske regering har givet grønt lys for en ny synkrotron, MAX IV, der vil blive verdens kraftigste røntgenanlæg til forskning i materialer. Beliggenheden på Lund Universitet betyder også helt nye perspektiver for forskningen i biologiske stoffer, medicin og nano-materialer på Niels Bohr Institutet, Kemisk Institut, Det Biovidenskabelige Fakultet og Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet.

”Det er en meget positiv nyhed. MAX-laboratoriet har udviklet en teknologi, der vil blive verdens førende, og de gode forskere går derhen, hvor de gode muligheder er”, fortæller professor i nano-fysik på Niels Bohr Institutet, Robert Feidenhans’l, der siger, at det vil gavne forskningen i hele regionen.

Europa med i front
Grønt lys for MAX IV synkrotronen kan også være godt nyt for European Spallation Source, ESS. ESS er et europæisk acceleratorprojekt, der vil blive verdens kraftigste neutronkilde til forskning i stoffer lige fra membraner og molekyler til magnetiske materialer og superledere, teknologi til f.eks. lagring af brintenergi og forskning i alle typer overflader.

I dag findes der i Europa to mindre acceleratorbaserede anlæg i Schweiz og i England, og den bedste reaktorbaserede neutronkilde er i Frankrig, men den er fra 1970, og den er ved at være gammel ligesom de øvrige anlæg.

”De nye kilder er meget kraftigere og de kan meget mere”, siger Robert Feidenhans’l, der fortæller, at man i USA netop har bygget sådan én og japanerne er i gang med at bygge. ESS vil til samme pris blive 5-10 gange kraftigere, men i Europa har man endnu ikke taget endelig beslutning om at bygge.

Kolossalt løft til forskningen
ESS er et internationalt projekt ligesom CERN i Schweiz, og der er tre konsortier, der prøver at tiltrække projektet. De peger på hver deres beliggenhed i enten Debrechen i Ungarn, Bilbao i Nordspanien eller Lund i Sverige. ESS Scandinavia ønsker placeringen i Lund, og her er det, at beslutningen om at bygge MAX IV røntgenanlægget kan blive en stor fordel, for det at have røntgenanlægget og neutronanlægget samme sted giver helt unikke muligheder i forskningen, da de to metoder supplerer hinanden med hver sin højteknologiske præcision.

Røntgen kan vise atomernes position og lave tredimensionelle gennemlysningsbilleder af stoffernes sammensætning med utrolig nøjagtighed. Neutronstråling er mindre nøjagtig, men den kan til gengæld gå meget længere ind i et stof og vise stoffets atomare struktur og hvordan atomerne bevæger sig. Desuden kan den vise magnetisme, brint og mærke forskel på isotoper.

”Røntgensynkrotronen og neutronstråleanlægget vil blive et løft til forskningen i hele Øresundsregionen, hvor der kan blive opbygget et kolossalt stærkt fagligt miljø”, siger Robert Feidenhans’l, der fortæller, at det vil tiltrække nye højteknologiske arbejdspladser, og det i alt kan give cirka 600 nye stillinger.