Jorden går ikke under – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2008 > Jorden går ikke under

19. september 2008

Jorden går ikke under

Niels Bohr Institutet får stadig mange henvendelser fra folk, der frygter, at eksperimenterne i CERN vil føre til Jordens undergang. Læs partikelfysiker Børge Svane Nielsens svar til en skræmt borger:

Jeg har på fornemmelsen, at lige meget hvad jeg skriver for at berolige dig, så vil du alligevel være bekymret, men jeg kan jo ikke gøre andet end at forklare, hvorfor jeg og alle andre i min omgangskreds er fuldt rolige ved de forsøg, vi laver ved CERN.

For først at give lidt af baggrunden for den medieomtale, der har været omkring dommedag, så skyldes den, at to mennesker på Hawaii har lagt sag an, fordi de mener, at vi fysikere ikke er forsigtige nok og kunne komme til at udløse helt utænkelige ulykker.

Dernæst er det taget op af en biokemiprofessor i Tyskland, som mener at kunne lave beregninger, som ikke har kunnet verificeres med nogen kendt fysik.

Lyt til videnskaben
Det er rigtigt, at mange andre end du er blevet skræmt af det, som medierne har skrevet og sagt. Sagen er bare, at der i alle tilfælde er et element af, at lige meget, hvad de videnskabsfolk, som er supereksperter på området siger, så tror man alligevel ikke rigtig på dem.

Hvordan kan jeg så som videnskabsmand, der arbejder med CERN eksperimenterne overbevise dig, når ingen anden kan?  Alt jeg kan gøre er at forklare, hvorfor jeg ikke er det mindste nervøs.

Fuldstændigt uskadelige
1. For det første finder vi det usandsynligt, at sorte huller skulle kunne dannes i vores forsøg, men selv om de kunne, siger al vores viden om sorte huller (som jo findes ude i universet og er observeret af astronomer), at sådanne mini-sorte-huller vil være fuldstændig uskadelige, idet de vil fordampe længe inden de kommer i nærheden af andet stof.

2. For det andet kan vi beregne, at hvis vi ved LHC kunne danne noget, der ville kunne føre til et dommedagsscenario, så ville det allerede være sket i naturen for længe siden og mange gange. Sagen er nemlig, at den type forsøg, vi laver, også forekommer i naturen hver eneste dag og har gjort det i de sidste 14 milliarder år. Hvis dommedagsprofetierne havde noget på sig, ville disse naturlige forsøg allerede have ført det Jordens og universets undergang for længe siden - helt uden menneskers medvirken.

Udløser ingen store ulykker
Disse to punkter har CERN sat uvildige eksperter til at lave indtil flere undersøgelser om og har fået dem til at skrive en fyldestgørende rapport, som de dernæst har bedt andre eksperter, Nobelpristagere og andre om at læse den grundigt igennem. Konklusionen er, at det er helt umuligt at forestille sig, at LHC skulle kunne frigive den slags kræfter, der skal til for at lave store ulykker.

Mere kan vi jo ikke gøre, eller hvad?

Afslutningsvis vil jeg blot sige, at jeg selv har det mest bedårende barnebarn på næsten 2 år, som jeg tilbringer mine lykkeligste stunder sammen med. Det kunne da aldrig falde mig ind at bringe hende i fare ved de forsøg, jeg er med til at lave i min arbejdstid.