Danmark med i verdens største teleskopprojekt – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2008 > Danmark med i verdens ...

04. november 2008

Danmark med i verdens største teleskopprojekt

Et teleskop, som vil blive verdens største, og som vil kunne se selv de svageste stjerner i det allerfjerneste univers er et nyt gigantisk projekt under den europæiske astronomiske organisation, ESO. Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet deltager i projektet og er med i udviklingen af et instrument til teleskopet, der bliver astronomiens svar på CERN.

Teleskopet vil bestå af en række spejle, der justeres som om det var ét kæmpe spejl på 42 meter i diameter. Det er fem gange så stor spejl-diameter, og det vil sige 25 gange så stort spejl-areal som de nuværende største spejle på Very Large Telescope, VLT i Chile.

Teleskopet, der bliver verdens største, kaldes da også E-ELT, som står for European Extremely Large Telescope.

”Det, at være med i sådan et projekt betyder, at vi er med i front i instrumentudvikling, og det betyder også, at vi er med til at definere den videnskabelige forskning, der skal fokuseres på”, fortæller astronom på Niels Bohr Institutet, Per Kjærgaard Rasmussen, der er leder af det danske team, der er med til at udvikle og bygge et særligt instrument, en spektrograf, der skal indgå i teleskopet.

Astronomernes drøm
Hvor de sædvanlige spektografer måler èt objekt ad gangen, skal den nye spektograf kunne måle på op til 300 objekter på èn gang i et felt. Teleskopet vil blive så følsomt, at det kan opfylde astronomernes drøm om at kunne tage direkte billeder af planeter i andre solsystemer i Mælkevejen og studere de allerførste stjerner og galakser, der blev skabt i universet for 13 milliarder år siden.

Spektografen udvikles i et samarbejde mellem Frankrig, Holland, Italien, Danmark, Tyskland og England. Første trin i det store projekt er netop gået i gang, og forstudierne skal være færdige i januar 2010. Når det præcise projekt er udviklet, skal det endelige instrument stå færdigt i år 2018.

Det er det største jordbaserede astronomiprojekt indenfor de næste 20 år, og det vil koste en milliard euro, men finansieringen er ikke endeligt på plads endnu. Det er heller ikke endeligt besluttet, hvor teleskopet skal placeres, ”men det vil sandsynligvis blive i Sydamerika, måske Chile, fordi der her er gode atmosfæriske betingelser og et stort antal klare nætter”, siger Per Kjærgaard Rasmussen.