Revne i Mars-raket? – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Revne i Mars-raket?

21. august 2007

Revne i Mars-raket?

Er der en revne i raketten”, spørger en læser af Niels Bohr Institutets hjemmeside bekymret. Han har lige siddet og set opsendelsen af Phoenix sonden lørdag den 4. august i fjernsynet, og han opdagede, hvad der så ud som en  revne, som han var snarrådig nok til at tage et billede af fra skærmen.

Billedet blev sendt videre til planetforsker på Niels Bohr Institutet, Morten Bo Madsen, som netop var på NASAs Kennedy Space Center i forbindelse med opsendelsen fra Cape Canaveral i Florida.

Morten Bo Madsen og hans forskergruppe har leveret avanceret måleudstyr til missionen og var i USA for at udføre forsøg og medvirke i et Science Team-møde. De danske instrumenter skal dels indfange magnetisk støv fra luften og dels bruges til at undersøge indholdet af magnetisk materiale i jorden under overfladen. Desuden skal tre kalibreringsplader bruges til at justere missionens kamera.

Morten Bo Madsen havde fulgt opsendelsen på nærmeste hold og rapporterede, at alt fungerede perfekt. Mars-sonden var i den planlagte spin-tilstand, solpanelet var eksponeret med den planlagte orientering, antennen var rettet mod Jorden, og kommunikationen var helt perfekt. Så alt gik godt.

Men hvad var det for noget med den revne? Morten Bo Madsen lovede at undersøge det nærmere og sendte billedet til NASAs eksperter. De har undersøgt billedet grundigt, og svaret er nu kommet.

Forklaringen er, at på opsendelsesdagen tankes raketten med så kolde brændstoffer, at der kan lægge sig et frostlag på overfladen. Når frosten mister sit tag i raketten under selve opsendelsen, kan det til tider føre til noget, der ligner revner. Men det er bare det tynde is-lag, der i flager er ved at falde af, vurderer eksperterne.

Efter planen skal Phoenix lande på Mars den 25. maj 2008.