Polar-show i sommervarmen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Polar-show i sommervarmen

12. juni 2007

Polar-show i sommervarmen

Der var Air Show søndag på Flyvestation Aalborg med den ene utroligt flotte opvisning i luften efter den anden – og så var der et fly, som bare stod på jorden og imponerede med sit kraftfulde rå udtryk. Det var et amerikansk Herkules-fly, som lige var fløjet ned fra Summit på Grønland og nu stod med ski og det hele, som skal bruges, når man lander på indlandsisen.

Ud over det amerikanske flymandskab i uniformer
ses i bagerste række fra venstre: Lars Berg,
Dorthe Dahl-Jensen og Jøren Peder Steffensen
fra Is og Klima-gruppen på Niels Bohr Institutet.

”Da det kom os for øre, at de skulle med til Air-Show’et tænkte vi - hvorfor ikke lave en Polar-udstilling”, fortæller Jørgen Peder Steffensen fra Is og Klima-gruppen. ”Det ville både sætte fokus på vores forskning og vores nye boreprojekt, og så kunne vi samtidig få transporteret noget af vores gods derop, når de flyver tilbage”.

Iskerneforskerne fra Niels Bohr Institutet har i forbindelse med deres boreprojekter på indlandsisen et nært samarbejde med det amerikanske luftvåben, som transporterer grej og mandskab ind og ud fra isen med Herkulesflyene.

Herkules-flyet og polar-udstillingen med skidoo’er,
telte og den special-konstruerede bil til Grønlands-
ekspeditionen var en stor succes på søndagens
Air-Show i Aalborg, hvor det skønnes, at der var
80.000 besøgende.

Bælte-bil til indlandsisen

Det ’gods’, der skulle med Herkulesflyet tilbage til Grønland var en bil – en noget speciel bil, en Toyota firhjulstrækker uden hjul men med fire larvefødder i stedet for, og den vakte stor opsigt. Alle skulle hen og se det specialkonstruerede køretøj og tage billeder af dens mærkelige ’larvefodshjul’. Bilen kunne ikke flyves derop med almindeligt jetfly, men ved udstillingens afslutning blev den simpelthen kørt lige ind i bugen på den store Herkulesmaskine.

Formålet med bilen er, at en fortrop fra Is og Klima-gruppen i denne uge (uge 24) tager op til det gamle NorthGRIP borested, hvor en del af udstyret stadig står. Derfra kører de ca. 350 km mod nord-vest, hvor det nye borested skal ligge. Men de ved endnu ikke præcist, hvor borestedet skal placeres, det kan de først afgøre, når de er der, og de har brug for at kunne køre frem og tilbage i området med rimelig stor fart, så derfor var en bil den eneste løsning.