Nordisk Grid-netværk – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Nordisk Grid-netværk

20. september 2007

Nordisk Grid-netværk

Når forskere arbejder med store projekter, der kræver meget store beregninger, kan de ikke nøjes med en almindelig computer. De har brug for langt større regnekraft, og løsningen er at koble en masse institutioners computercentre sammen i ét stort netværk, så forskerne kan udnytte ressourcerne og benytte den samlede kapacitet.

Sådan et netværk kaldes et Grid, og de fysiske institutter i Norden er gået sammen i sådan et computernetværk, NorduGRID. Samarbejdet startede i 2001, og fra den 24.-28. september mødes alle parterne til en konference i København på Niels Bohr Institutet. Men hvorfor er der behov for en konference, når samarbejdet allerede er i funktion?

”Sådan et samarbejde er på mange måder meget komplekst. For eksempel bruger de forskellige lande og de forskellige universiteter forskellige systemer. De bruger alle Linux, men Linux findes i mange varianter, så der er stadig problemer, der skal løses og teknik, der skal videreudvikles”, forklarer Frederik Orellana, der er IT-ekspert på Niels Bohr Institutet.

Samarbejdet kræver også en koordinering af, hvem der laver hvad, og så skal der findes tekniske løsninger på administrative beslutninger om hvornår og hvordan, man må trække på kapaciteten.

Ved at mødes kan de både få sat fokus på de aktuelle problemer og hvilke nye løsninger, der er på vej som f.eks. nyudviklet software, der skal forbedre skalerbarheden og brugervenligheden af det eksisterende Grid.

Big Bang og big data
De forskningsinstitutioner, der er tilknyttet NorduGRID arbejder blandt andet med forskningen på CERN, Den Europæiske Organisation for Atomforskning ved Génève. Den nye LHC-atomacelerator arbejder med så kolossalt høje energier, som herskede lige efter Big Bang for 13,7 mia. år siden. Forskerne er her på jagt efter at opklare bestanddelene i det tidlige univers, og blandt andet leder de efter den såkaldte Higgs-partikel som giver alle partiklerne masse.

Forsøgene giver gigantiske resultater, og det kræver en enorm regnekapacitet at bearbejde de store mængder data. Så når LHC til næste år starter forsøgene, er Grid det eneste værktøj, der kan klare opgaven.

CERN har selv udviklet et Grid-netværk, men det kræver, at alle bruger samme computer-standard og er på samme server. Den nordisk model er mere decentreret og kan downloades fra nettet. Det nordiske projekt har fået bevilget 3 millioner Euro fra EU, og heraf har Niels Bohr Institutet fået 330.000 Euro (ca. 2.5 mio. danske kr.).

Det nordisk samarbejde har allerede bredt sig ud over Norden til Slovenien, Slovakiet, Ungarn og Schweiz.

Link: http://www.nordugrid.org/events/NG07

Skrevet 2007/9/20 af Gertie Skaarup