Ministerbesøg på CERN – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Ministerbesøg på CERN

14. juni 2007

Ministerbesøg på CERN

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen besøgte tirsdag den 12. juni de gigantiske ALICE og ATLAS eksperimenter, der er under opbygning ved CERNs nye 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) accelerator.

Claus Hjorth Frederiksen havde længe ønsket at se CERN, det europæiske laboratorium for atomforskning ved Genève i Schweiz, hvor de danske forskere fra Niels Bohr Institutet deltager i helt nye, store forskningsprojekter. Det forventes, at LHC er klar til at blive taget i brug i foråret 2008, hvor den med kolossalt høje energier vil skabe kollisioner mellem protoner og mellem tunge atomkerner. Det er de mest energirige kollisioner, der kan realiseres under jordiske forhold.

”Claus Hjorth Frederiksen var virkelig imponeret og sammenlignede de højteknologiske eksperimenter med NASA”, fortæller Jens Jørgen Gaardhøje, der er professor i partikelfysik ved Niels Bohr Instituttet og leder af det danske ALICE-projekt. Eksperimenterne skal studere den Quark Gluon Plasma tilstand, som universet menes at have befundet sig i i de første mikrosekunder efter Big Bang for 14 milliarder år siden.

Ministeren var en del af en større delegation på i alt otte prominente personer, bl. a. flere folketingsmedlemmer, den danske ambassadør i Schweiz og en FN ambassadør. De besøgte også ATLAS-eksperimentet, der skal studere sammenstødene mellem to protoner i jagten på nye elementarpartikler. Der mangler nogle brikker i puslespillet, og forskerne leder blandt andet efter de såkaldte Higgs-partikler, der giver alle partiklerne masse.