Lille Big Bang nærmer sig i CERN – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Lille Big Bang nærmer ...

23. maj 2007

Lille Big Bang nærmer sig i CERN

Nu er det lige før verdens største atom-accelerator i CERN er klar til at skabe de ’Little Big Bangs’, som fysikerne håber, vil kunne opklare gåderne om universets mindste bestanddele og fundamentale naturkræfter.

Næsten 20 år har danske og internationale forskningsgrupper arbejder på at planlægge, udvikle og bygge verdens største atomaccelerator, the Large Hadron Collider (LHC) i CERN, det europæiske forskningscenter ved Genève i Schweiz. Atomacceleratoren bygges ind i en 27 km lang tunnel, der løber i en ring 100 meter under jorden på tværs af den franske og schweiziske grænse.

Ringen består af et rør af superledende ’to-i-én’ magneter, hvor magnetfeltet går op ved det ene og ned ved det andet. Vindingerne er lavet af en speciel legering, og det hele nedkøles til 1.9 grader Kelvin ( - 271,4 Celcius), som er tæt på det absolutte nulpunkt. Det gør, at vindingerne bliver superledende, og man opnår et magnetfelt, der kan få to proton-stråler til at cirkulere med raket-fart hver sin vej rundt.

Gigant-magneter nedsænkes
Fire steder på den 27 km lange ring er der opbygget eksperimenter med udstyr til at måle de partikler, der vil blive accelereret op til utroligt høje hastigheder i LHC-atomacceleratoren før de med voldsom kraft stødes sammen.

ATLAS-eksperimentet i CERN

Det største eksperiment er ATLAS, som den danske forskningsgruppe HEP (High Energy Physics) fra Niels Bohr Institutet er en del af. ATLAS består af et kæmpe-mæssigt magnet-system på størrelse med Rundetårn.

Efter pinse vil man begynde at sænke de to store yderste magneter, der har en dia-meter på 42 meter - ned i hallen. Ind imellem magneterne placeres detektorer, der skal opsamle de partikler, der fremkommer ved proton-sammenstødene.

Jagten på Higgs-partikler
De danske forskere skal studere sammenstødene mellem to protoner i jagten på nye elementarpartikler. Ved de voldsomme sammenstød dannes partikler med energier, der svarer til energien i universet lige efter Big Bang. I disse ’mini-Big Bangs’ er stoffet brudt ned til de allermindste byggeklodser, og nu kan partikelfysikerne ved hjælp af de avancerede detektorer studere, hvordan partiklerne ser ud.

Den fysiske Standardmodel beskriver elementarpartiklerne, kvarker, gluoner, leptoner, neutrinoer, men der mangler stadig en meget vigtig brik i puslespillet; det er den partikel, der giver alle de andre partikler masse. Den partikel kaldes Higgs-partiklen, og den er endnu aldrig blevet observeret ved noget eksperiment. En af de helt store opgaver for ATLAS er at lede efter Higgs-partiklen og afgøre, om den virkelig findes eller ej.