Iskold forskning i verdensklasse – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Iskold forskning i ver...

29. januar 2007

Iskold forskning i verdensklasse

Anden sal er på den anden ende. Her bor geofysikergruppen Is og Klima, der er blevet grundforskningscenter, og som skal udvide til det dobbelte antal medarbejdere i løbet af de kommende måneder.

Dorthe Dahl-Jensen,
professor for Is og Klima.

Så stort set alle forskningsgrupper i Rockefellerbygningen på Niels Bohr Institutet skal flytte rundt for at gøre plads til det nye center, der får ca. 45 ansatte. Samtidig har gruppen hektisk travlt med at planlægge sommerens togt til Grønland, hvor de netop har fået bevilget penge til en ny boring gennem iskappen.

Knald eller fald
”Åh, det var fantastisk, da vi her i januar fik bevilget penge fra Videnskabsministeriet til en ny boring”, fortæller en meget lettet Dorthe Dahl-Jensen, der er professor i gruppen for Is og Klima. ”Det var knald eller fald, det skulle være nu”, siger hun og fortæller, at hun næsten ikke har kunnet sove om natten af frygt for, at Danmark ikke ville bidrage til projektet. Amerikanerne havde allerede lovet at bidrage med 30 millioner kr og Holland, Belgien, Frankrig og Canada ville bidrage. ”Det er vores projekt, det er os, der har dybdeboret og borekompetencen, og det er os, der har hele det faglige lederskab. Danmark ville tabe kolossal anseelse og miste så meget tillid i verden, hvis projektet faldt til jorden”, siger Dorthe Dahl-Jensen, der måtte vente 1½ år på dansk tilsagn.

Det var et mareridt at vente. Men nu går det stærkt. Til sommer tager en gruppe på 10 personer til det tidligere borested, NordGRIP og kører med de bæltekøretøjer, slæder og boregrej, der stadig står dér til det nye borested, Nord-Eem som ligger 350 kilometer mod nordvest for dér at lave de indledende forundersøgelser. ”Vores mål er at bore en iskerne et sted, hvor vi kan få klimakurven for hele Eem-perioden, som er den forrige mellemistid for 125.000 år siden. Det er en meget interessant periode for os i dag, hvor vi har global opvarmning, da Eem-tiden var 5 grader varmere end nu”, fortæller Dorthe Dahl-Jensen.

Kold forskning og varmt familieliv
Dorthe Dahl-Jensen er ’hjemme’ midt inde på den tre kilometer tykke grønlandske indlandsis, hvor temperaturen selv midt om sommeren kan komme ned på minus 30 grader med forrygende snestorme, og hvor der er næsten 1.000 km til nærmeste beboede område. Her har hun kommet siden hun som ganske ung fysikstuderende var med til at bore iskerner op ved et af de første boreprojekter, DYE 3 i begyndelsen af 1980’erne, og hvor hun mødte sin mand, Jørgen Peder Steffensen, der også var fysikstuderende. Der opstod så varme følelser mellem dem, at man spøgefuldt sagde, at isen smeltede under deres telt.

Nu, godt 25 år og fire børn senere, har de stadig den grønlandske indlandsis som fælles interesse og arbejdsomområde. De er begge ansat på Niels Bohr Institutet, hvor Jørgen Peder Steffensen er lektor og forsker og en formidabel underviser og formidler, mens Dorthe Dahl-Jensen er professor og forsker i international sværvægterklasse.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at have en imponerende forskerkarriere og samtidig have et rigt familieliv med fire børn, skyldes det ikke mindst et godt ægteskab og fælles fodslaw. ”Det er en gave, at vi har fælles interesser, og vi har indrettet det sådan, at siden vi fik det første barn i ’85 har vi aldrig været i felten sammen. Når vi er i Grønland, har vi børnene med til Kangerlussuag (Sønder Strømfjord), hvor vi skiftes til at være og passe hovedkvarteret og børnene og til at være inde på isen og være leder af boreprojektet”, fortæller Dorthe Dahl-Jensen.

At hun blev fysiker skyldes nok dels, at hendes far er fysiker, så det ligger lidt i familien, men at hun lige blev glaciolog skyldes hendes første tur i felten på DYE 3-boringen på indlandsisen – ”så var jeg solgt til stanglakrids”, griner hun.

Når Danmark er førende i iskerneforskning skyldes det ikke mindst Dorthe Dahl-Jensen og den ekspertice hun selv og hele gruppen har oparbejdet gennem årtiers forskning.