J. J. Gaardhøje udnævnt til æresprofessor – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > J. J. Gaardhøje udnævn...

13. juni 2007

J. J. Gaardhøje udnævnt til æresprofessor

Billedet viser Jens Jørgen Gaardhøje efter tildeling
af graden og iført professor honoris causa kåben
ved Universitetet i Bukarest.

Ved en ceremoni torsdag den 7. juni i Rumænien blev Jens Jørgen Gaardhøje, der er professor i partikelfysik ved Niels Bohr Institutet udnævnt til æresprofessor ved Universitetet i Bukarest.

Jens Jørgen Gaardhøje får udmærkelsen dels for sin videnskabelige indsats med udviklingen af BRAHMS-eksperimentet ved Relativistic Heavy Ion Collider, USA og dels for sin indsats for at styrke og udvikle det videnskabelige samarbejde mellem Rumænien og Danmark omkring kerne- og partikelfysik. Samarbejdet med de rumænske fysikere har bidraget til at fremme de internationale kandidat- og ph.d. uddannelser ved Universitetet Bukarest.

Universets ursuppe
Eksperimenterne ved Relativistic Heavy Ion Collider i USA har ført til opdagelsen af den første Kvark-Gluon-Plasma tilstand, som universet menes at have befundet sig i i de første mikrosekunder efter Big Bang for 14 milliarder år siden. Det er en slags ursuppe, hvor universets stoftilstand består af de allermindste bestanddele som kvarker, der er begyndt at klistre lidt sammen, men endnu ikke har dannet de nuværende atomkernepartikler som neutroner og protoner.

Dette ‘strongly interacting Quark Gluon Plasma’, som det kaldes, er første trin i de eksperimenter, som skal foregår i den nye 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) atomaccelerator ved CERN, det europæiske laboratorium for atomforskning ved Genève i Schweiz, hvor de danske forskere omkring nytår skal i gang med helt nye forskningsprojekter.