Ekspedition strandet på indlandsisen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Ekspedition strandet p...

29. juni 2007

Ekspedition strandet på indlandsisen

Jørgen Peder Steffensen fra Is og Klima-gruppen går henover gårdspladsen ved Rockefellerbygningen. Der er noget galt. Han skulle jo slet ikke være her. Han skulle være oppe på indlandsisen på Grønland i fuld gang med at starte det nye boreprojekt op! Hvad er der galt – hvad er der sket?

”Vi sneede inde”, fortæller han og forklarer videre, at de fløj til Kangerlussuaq den 15. juni og var dér et par dage inden de som planlagt blev fløjet med et amerikansk Herkules-fly ind til det gamle borested, NordGRIP, hvor en del boregrej og køretøjer stod opbevaret siden projektet sluttede i 2004. Gruppen var i alt på ni personer, der skulle med på ekspeditionen. Det var folk fra Danmark, Island, Tyskland og USA. I første omgang kom fem ind til lejren.

Snestorm på tværs
”Vi ankom til lejren onsdag formiddag, det var minus 6-7 grader og solen skinnede. Men sneen var blød, så flyet kunne ikke komme af sted før landingsbanen var blevet ’groomet’, dvs. jævnet og kørt fast. Besætningen fra flyet besluttede at hjælpe ekspeditionen med at grave køretøjerne ud af garagerne, som nu var helt dækket af snedriver og lå fire meter under overfladen.

Toppen af den otte meter høje kuppel-
formede træbygning ved NordGRIP
stikker lige op af sneen, og ved at kravle
ind af et tagvindue kan folkene på
ekspeditionen komme ind og få ly for
snestormen. I baggrunden ses det
strandede Herkules-fly.

Derefter gik Jørgen Peder Steffensen i gang med at ’groome’ landingsbanen med et bæltekøretøj, og det arbejde var færdigt ved midnatstid. Planen var, at flyet skulle af sted næste morgen ved 6-tiden, men i mellemtiden var det blevet forrygende snestorm med kraftige vinde og snefygning, så sigtbarheden var under 200 meter. To gange prøvede flyet at komme af sted, men måtte opgive.

Fra NordGRIP-projektet stod domen, som er en otte meter høj kuppelformet træbygning, hvor toppen lige stak op af sneen, og ved at kravle ned gennem et tagvindue kom de ind og fik varmen og kunne sove dér, mens snestormen rasede udenfor.

Fortiden fortæller om fremtiden

’Tomaterne’ kaldes de transportable
hytter, der bruges til overnatning på
ekspeditionen på indlandsisen.

Planen for ekspeditionen er, at når alt udstyr og alle folkene er fløjet ind til NordGRIP med i alt 3 flyvninger, skal de begynde at køre de cirka 350 km mod nord-vest til det nye planlagte borested for NEEM-boringen, hvor man mener at kunne få iskerner, som kan opklare klimaet i detaljer fra den forrige varmeperiode Eem-tiden for ca. 130.000 år siden. Dengang var klimaet omkring 5 grader varmere end i dag, og det kan være med til at forudsige, hvilket klima, vi nu går i møde.

Undervejs på turen til det nye borested, skal der laves radarmålinger af istykkelsen og prøveboringer i 70-100 meters dybde. Ved selve borestedet skal der laves yderligere undersøgelser for at fastlægge det nøjagtige sted, hvor isen har sit højdedrag – dér skal boringen være.

Ekspedition må udsættes
Efter at være sneet inde i tre dage, bliver det endelig flyvevejr igen. Men de er nu så forsinkede, at planen vælter. For Herkules-flyene kan ikke nå at flyve de to flyvninger med det resterende gods og folk ind til lejren inden de skal tilbage til USA. ”Så vi besluttede os for at tage med dem ud”, fortæller Jørgen Peder Steffensen. Planen er nu, at de skal tilbage den 9. juli og rykker hjemrejsen frem til den 10. august. ”Det skal nok gå”, siger han roligt, ”sådan er polarforskning”.