Fremtidens solceller på vej – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Fremtidens solceller p...

27. november 2007

Fremtidens solceller på vej

En dansk forsker står bag opdagelsen af et nyt materiale, nanoflakes, der kan revolutionere måden solceller bliver fremstillet på. Det kan betyde, at helt almindelige husstande vil kunne få gavn af elektricitet fra solceller og dermed spare penge på strømmen i fremtiden.

Det er ikke kun din økonomi, der vil se bedre ud, hvis Martin Aagesens kommende solceller lever op til forventningerne, også miljøet vil få glæde af forskningen.

Under 1 procent af verdens elektricitet hentes fra solen fordi det er svært at omdanne solenergien til el. Men Martin Aagesens opdagelse kan være et stort skridt på vejen til at udnytte solenergien langt bedre end det sker i dag.

Perfekt solcelle
"Vi mener, at nanoflakesene har potentiale til at kunne omdanne op til 30 procent af solenergien til elektricitet, og det er dobbelt så meget som vi kan i dag", fortæller Martin Aagesen, der er uddannet forsker ved Nano-Science Center på Københavns Universitet.

Martin Aagesen faldt under arbejdet med sin ph.d.-afhandling ved Nano-Science Center og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet over et nyt og uprøvet materiale.

"Jeg opdagede en perfekt krystallinsk struktur. Det ser vi meget sjældent. Da vi undersøgte halvledermaterialet, opdagede vi, at det også absorberede al lys samtidigt. Det vil kunne blive til den perfekte solcelle", siger Martin Aagesen.

Opdagelsen af den nye type materiale har vakt stor opsigt i internationale forskerkredse og ført til, at det anerkendte engelske tidsskrift Nature Nanotechnology netop har bragt en artikel om Martin Aagesens forskningsresultater.

"Potentialet er ikke til at tage fejl af. Vi kan mindske materialeomkostningerne ved fremstillingen af solcellerne, fordi vi ved hjælp af nanoteknologien ikke behøver samme mængde af den dyre halvleder silicium til at lave solcellerne. Samtidigt vil fremtidens solceller kunne udnytte solens stråler endnu bedre, da den afstand energien skal transporteres i solcellen vil være mindre, og der derfor vil der være et mindre energitab", siger Martin Aagesen, der også er direktør for firmaet SunFlake A/S,  som arbejder på at udvikle den nye type solcelle.