Stjernestøv og Stjernestunder – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2007 > Stjernestøv og Stjerne...

20. november 2007

Stjernestøv og Stjernestunder

Stjernestøv og Galakser
af Anja C. Andersen

Universet har altid fascineret os - for hvad er der ude i det store rum mellem de lysende stjerner? Og hvordan er det hele blevet dannet?

I ’Stjernestøv og galakser’ tager astrofysikeren Anja C. Andersen os med en tur i rummet. Og med tilhørende illustrationer, billeder og faktabokse åbner Anja C. Andersen for en verden med asteroider, sorte huller, galaktisk klister og planetariske tåger.

”For at forstå Jordens oprindelse må vi forstå Solsystemets oprindelse, og for at forstå Solsystemet må vi forstå, hvordan stjerner og planeter bliver dannet ... Forud for denne forståelse ligger der masser af videnskab og forskning, som jeg håber, at det lykkes mig at løfte en lille flig af i denne bog”, skriver Anja C. Andersen i bogens forord

Læseren er i gode hænder hos Anja C. Andersen, der har modtaget DRs formidlingspris, Rosenkjærprisen, for sin enestående formidling af et vanskeligt emne.

Forlaget DR Multimedie, 2007, 144 sider, 299,- kr.

Stjernestunder
af Anja C. Andersen & Jan Teuber

Anja Cetti Andersen forsker i stjernestøv. Støv i universet er en sjældenhed. Men uden det ville hverken Solen, Jorden eller liv på Jorden være blevet til. Jan Teuber er mere interesseret i de fjerneste galakser og hvordan hele universet er blevet dannet og har udviklet sig.

Hvordan er der så ude i verdensrummet mellem støv og stjerner? I STJERNESTUNDER fortæller Anja C. Andersen og Jan Teuber om den travle hverdag som forsker, foredragsholder og festtaler. Afbrydelserne er mange, lige fra kolleger, der mobber med deres køn, og journalisten, der lige skal have afklaret antallet af dimensioner i vores verden, til medforfatteren, der rykker for materiale til den næste bog, og redaktøren, der også trænger sig på.

Midt i denne fragmenterede hverdag lykkes det forskeren at besvare et utal af spændende og interessante spørgsmål om det store verdensrum, der omgiver os: Hvad udvider universet sig ud i? Har der virkelig været astronauter på Månen? Kan galakserne støde sammen? Hvilken farve har himlen på Mars? Og hvad er delvis polariseret lys?

Anja C. Andersen er lektor ved Dark Cosmology Centre ved Niels Bohr Institutet. Vandt Rosenkjær-prisen 2006. Hun er en af de uhyggeligt få kvindelige forskere i et mandsdomineret naturvidenskabeligt miljø. Mor til tre.

Jan Teuber er er astrofysiker, garvet forfatter og oversætter med en lang produktion af bøger bag sig, lige fra HIMLEN SET FRA JORDEN til Bill Brysons EN KORT HISTORIE OM ALTING. Far til en del børn.

Forlaget Borgen, 2007, 272 sider, 199,95 kr.