Universets paradokser – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2006 > Universets paradokser

16. januar 2009

Universets paradokser

Sorte huller og tidsrejser er nogle af de eksotiske fænomener, som Igor Novikov har været optaget af. Efter mere end 40 års videnskabelig aktivitet inden for kosmologi og astrofysik, står han bag en række fundamentale bidrag til forståelsen af universet.

Professor Igor Novikov

Han har anskuet nogle af universets umiddelbare paradokser og gjort dem anskuelige for mange andre. Når Igor Novikov også er kendt uden for forskningens verden, skyldes det hans brændende entusiasme og formidlingsevne, der kommer til udtryk i adskillige populærvidenskabelige bøger. Hans seneste udgivelser omhandler universets sorte huller, der bøjer tid og rum, samt en videnskabelig vandring over fænomenet ”tid”.

Da Novikov i 1991 kom til Niels Bohr Institutet fik Københavns Universitet en professor fra verdenseliten inden for astrofysik. Siden har kolleger og studerende nydt godt af hans omfattende og originale betragtninger. I 1994-2004 var han leder af Danmarks Grundforskningsfonds "Teoretisk Astrofysik Center" (TAC).

Gennem en lang karriere har Novikov sat sine spor i den generelle relativitetsteori samt teorier om sorte huller, gravitationsbølger og kosmisk mikrobølge stråling. Sidste år blev han tildelt Tomassoni-prisen for sit arbejde, og den 13. marts modtager han Dannebrogordenen af dronningen.

Ved Novikovs fratrædelsesforelæsning diskuterer han nye perspektiver på tidsmaskiner og problemet ved at rejse tilbage fra fremtiden.

Onsdag, d. 15. marts 2006 kl. 15:15
Auditorium 3, H.C. Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, 2100 Kbh. Ø