Succes med praktikantdage – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2006 > Succes med praktikantdage

27. november 2006

Succes med praktikantdage

”Det har været vildt spændende”. Øjnene strålede og begejstringen boblede. De tyve skolepraktikanter syntes, det havde været en fantastisk oplevelse at besøge Niels Bohr Institutet i en uge, og nu vil mange af dem læse fysik. ”Jeg vil helt sikkert være fysiker, enten astro- eller højenergi-fysiker”, siger én af eleverne.

Hvordan er det egentlig at være fysiker, kunne det være noget for mig? Det spørgsmål fik 20 elever fra landets 9. klasser mulighed for at få svar på i begyndelsen af november, da de besøgte Niels Bohr Institutet. I en uge var de praktikanter på instituttet, og de oplevede alt lige fra ultrakolde atomer og kvantefysik til universets fjerne galakser.

Hidtil havde Niels Bohr Institutet taget 6 til 8 elever ind som praktikanter, og så blev der lavet en aftale med nogle forskergrupper, de kunne besøge i ugens løb. Men de var lidt overladt til sig selv, og spørgsmålet var, hvor meget de egentlig fik ud af besøget.

Ny stor plan
I sommeren 2006 var Rune Midjord Nielsen, der læser fysik på Niels Bohr Institutet, ansat som vikar på Kommunikationskontoret, som arrangerer praktikantdagene. Rune fik den idé, at man kunne lave en meget mere aktiv praktikantuge med en helhedsplan, så eleverne både oplevede foredrag, besøgte forskergrupper og prøvede praktiske øvelser. Man kunne også besøge Brorfelde Observatoriet og kigge stjerner, og man kunne besøge Risø for at få et indtryk af, hvad man kan komme til at arbejde med efter uddannelsen.

Idéerne var mange og ambitionerne var høje. Til et så stort arrangement skulle der bevilges flere penge, og der skulle laves nøje aftaler med alle parterne om, hvad de hver især fortalte om og viste, så der hverken var for mange gentagelser eller spændende områder, der slet ikke blev berørt. Fysik Rejseholdet, der ellers tager ud og besøger gymnasieklasser, blev koblet på programmet, og i fællesskab planlagde Rune Midjord sammen med Leise Borg og Erik Brok fra Fysik Rejseholdet et forløb for ugen. Et så stort program ville blive udnyttet bedst med flere elever, så denne gang tog man 20 praktikanter ind.

Suger fysik til sig
Skolepraktikanterne ankom mandag morgen den 6. nov. fra skoler over hele landet, og forventningerne var høje – både fra elevernes side og arrangørernes. Ville det blive spændende, ville alting lykkes, og ville eleverne blive lige så begejstrede for fysik som de selv var? Leise Borg og Erik Brok ledede gruppen af elever hele ugen, og efterhånden som ugen skred frem kunne man mærke på dem, at de blev mere og mere opstemte, når de fortalte om deres oplevelser.

”Det er sådan en god gruppe elever, og man kan mærke, at de suger det hele til sig”, fortæller Leise Borg. ”Selv når vi andre måske synes, at noget bliver lidt ’langhåret’, kan man se, at de holder ørerne stive, og bagefter stiller de spørgsmål, der viser, at de faktisk har forstået meget af det”.

Vil være fysikere
Til sidst skulle eleverne udfylde et skema om ugens forløb, og deres vurdering var meget høj. På spørgsmålet, om de kunne tænke sig at blive fysiker, svarer næsten halvdelen ’JA’ og resten svarer ’måske’. Ingen sagde ’nej’. I den efterfølgende snak, hvor de skulle fortælle om, hvad de havde syntes var spændende, kappedes de om at komme til orde: ”De praktiske øvelser med flydende nitrogen, marsforedraget, foredraget med Holger var fedt, sonoluminescens, kvanteoptik, biofysik, Brorfelde, U-lab, geofysik, superlederne, alt om astronomi – ALT!

Holdet blev rystet så godt sammen, at de alle udvekslede e-mail adresser, og der er endda blevet lavet et specielt web-site, hvor de kan uploade billeder og holde kontakten ved lige. Man kunne også fornemme begejstringen hos forskerne, der havde haft skoleeleverne på besøg. Der blev snakket om arrangementet på gangene og i kantinerne. Så ingen tvivl om, at praktikantdagene fremover vil blive arrangeret efter det nye Rune-koncept.