Fossende vand på Mars – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2006 > Fossende vand på Mars

07. december 2006

Fossende vand på Mars

Nye billeder fra Mars afslører, at der på overfladen af to kratere er kommet helt nye aflejringer, som kan være dannet med flydende vand, der er fosset op og er løbet ned ad skråningen.

”Observationer giver de til dato stærkeste beviser for, at der en gang imellem stadig flyder vand på overfladen af Mars”, siger Michael Meyer, der er videnskabelig leder af NASAs Mars Exploration program. Han forklarer, at formen på aflejringerne ser ud som man ville forvente i forbindelse med flydende vand. De har fingerlignende forgreninger på skråningen og løber let rundt om små forhindringer.

Vand forudsætning for liv
Flydende vand – i modsætning til frossen is og vanddamp, som man ved findes på Mars, anses for at være altafgørende for eksistensen af liv. De nye opdagelser forhøjer muligheden for, at der kan findes mikroskopisk liv på Mars.

”Jo mere vi finder af vand, jo større er chancerne for at der findes liv”, fortæller planetfysiker Morten Bo Madsen fra Mars-gruppen på Niels Bohr Institutet. ”Hvor der er permafrost, kan der være liv i form af mikrober, der går i dvale og vågner op, når der opstår en mulighed. Der findes mikrober de meste ekstreme steder her på Jorden, og det kan der også være på Mars.”

Mars Global Surveyer har observeret tusinder af kløfter og skråninger på kratere på Mars. De fleste kløfter har en hældning på 30 grader eller mere. For at konstatere ændringer, der kunne indikere nutidigt flydende vand, har kameraet på satellitten taget hundredevis af billeder af de samme kløfter i løbet af syv år. Det var på dén måde, man kunne konstatere ændringerne på indersiden af to kratere i Terra Sirenum og Centauri Montes områderne på den sydlige halvkugle af Mars.

Dramatisk sceneri
”Det er meget spændende”, siger Morten Bo Madsen, der har siddet oppe hele natten og fulgt med i NASAs konference. Han deltager i to Mars-forskergrupper ved NASA, og han fortæller, at man siden 70’erne fra satellitter i kredsløb om Mars har set indtørrede flodlejer og spor af meget store vandudstrømninger, som er næsten 4 mia. år gamle.

De kløfter, man har fundet i mange kratere på Mars, er alle væsentligt yngre end de indtørrede flodlejer - måske 1 million år, måske kun 1000 år eller måske kun få år gamle. Men de spor af vand, man nu har fundet ved sammenligning af en masse billeder optaget flere gange af de samme lokaliteter på Mars, viser at der igennem de seneste 7 år har været aktivitet af flydende vand på overfladen.

Det vand, der er fosset op og er løbet ned ad skråningen, svarer sådan cirka til 5-10 swimmingpool-fulde. På Mars er atmosfæretrykket kun knapt én procent af trykket på Jorden. Det lave tryk bevirker, at det flydende, fossende vand straks det kommer ud både vil fordampe og fryse på samme tid. Hvis man stod på stedet ville det have set meget dramatisk ud, forklarer Morten Bo Madsen.