DRs Rosenkjærpris til Anja Andersen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2006 > DRs Rosenkjærpris til ...

24. november 2006

DRs Rosenkjærpris til Anja Andersen

Astrofysiker Anja Andersen får den meget ærefulde pris, Rosenkjærprisen for sin fremragende formidling af astronomi og det fantastiske himmelrum.

Rosenkjærprisen er Danmarks Radios formidlingspris. Den bliver givet til en fremtrædende videnskabsmand eller kulturpersonlighed, der har formidlet et vanskeligt emne på dansk. Anja C. Andersen er ansat på Dark Cosmology Center på Niels Bohr Institutet, hvor hendes forskning omfatter epokegørende studier af kosmisk støv, som stammer fra døende kæmpestjerner og eksploderende supernovaer, der slynger materiale ud i rummet.

Fotograf: Claus Boesen

kategori med de store
Rosenkjærprisen blev uddelt første gang i 1963 og overrækkes i år for 38. gang. Fysikere fra Niels Bohr Institutet er repræsenteret med ikke mindre end syv prismodtagere: Bengt Strömgren (1963) professor i astronomi, Peter Naur (1966) også astronom og Danmarks første datalog, Richard West (1972) også astronom, Ove Nathan (1974) kernefysiker, Peter Bastian (1988) også kernefysiker senere musiker, Jens Martin Knudsen (1997) faststoffysiker senere planetforsker og nu astrofysiker Anja C. Andersen.

”Jeg er overvældet og helt ydmyg over at modtage prisen”, fortæller Anja Andersen. ”Bengt Strömgren er verdensberømt, og Jens Martin Knudsen var min store helt og guru. Det er så stort at blive sat i kategori med dem”.

Blandt de tidligere prismodtagere kan også nævnes Johannes Sløk (1967), Ove Nathan (1974), Karsten Fledelius (1999), Per Stig Møller (2001), Søren Mørch (2003), og sidste års prismodtager var læge, dr.med. Peter Lund Madsen, kendt som Hjernemadsen.

Prisen uddeles altid tæt på Jens Rosenkjærs fødselsdag den 22. november. Rosenkjær var chef i Statsradiofonien fra 1937-1953. Prisen er på 25.000 kroner, og prismodtageren forpligter sig til at holde fem-seks radioforedrag om et vægtigt videnskabeligt eller kulturelt emne. Adskillige af DRs Rosenkjærforedrag er senere blevet udgivet i bogform.

Prisregn som en meteorsværm
Det er nærmest en regn af priser, der tildeles Anja Andersen i øjeblikket. Indenfor de seneste 2 måneder har hun modtaget 3 priser: Den danske fysikpris Kirsten Meyer-prisen, dansk Junior Chambers pris og nu Rosenkjærprisen. I alt har Anja Andersen modtaget 7 priser, bl.a EU's Descartes pris i forskningskommunikation.

Anja Andersen modtager Rosenkjær-prisen fredag den 1. december kl. 14.00 i DR-Byen.