Ursuppe øverst på fysik-hitliste – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2005 > Ursuppe øverst på fysi...

12. december 2006

Ursuppe øverst på fysik-hitliste

Hvert år offentliggør American Institute of Physics en liste med de vigtigste fysikgennembrud i det forgange år. Øverst på denne listen står i år et projekt ledet af og delvist udført ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Projektet omhandler forskning i det tidlige univers.

Ved temperaturer på over 1000 milliarder grader er det lykkedes det dansk-ledede forskerhold at genskabe den tilstand, som universet befandt sig i blot en milliontedel sekund efter Big Bang. Forskerne erfarede, at universet var flydende kort før de allermindste byggesten "kvarker" og "gluoner" for altid blev indfanget i de atomkernepartikler, som alt kendt stof i universet i dag består af.

Projektet er et af de fire store eksperimenter ved den amerikanske accelerator RHIC ved Brookhaven National Laboratory.

Link:
AIP Physics News Update Top Physics Stories for 2005