Niels Bohr Institutet udvider grundforskningen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2005 > Niels Bohr Institutet ...

24. november 2005

Niels Bohr Institutet udvider grundforskningen

Pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet
Med en samlet bevilling på 90 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond udvider Niels Bohr Institutet nu sit omfattende grundforskningsprogram og bliver vært for hele tre nye centre.

De nye centres forskere skal beskæftige sig med at udforske de store spørgsmål – om universets fjerneste afkroge, om livets komplekse netværk og om dynamikken i materialers atomer. Instituttet slår dørene op for de nye centre, der tilsammen vil beskæftige 54 medarbejdere, med en festlig indvielse tirsdag den 29. november kl. 10:00-12:00.

PROGRAM findes i slutningen af denne tekst.

Fra studier i de største kosmiske fænomener til de mindste byggesten i naturen udgør grundforskningen Niels Bohr Institutets kerneekspertise. Det er gåderne inden for kosmologi, liv og de hurtigste processer blandt materialernes byggesten, nemlig atomerne, som forskerne ved de nye centre skal forsøge at løse. De tre centre, som er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond er Center for Kosmologi, Modeller af Liv og Center for Molecular Movies.

- i Center for Kosmologi skal forskerne kaste lys over universets struktur og udvikling ved at studere kosmiske eksplosioner som gamma-glimt og supernovaer.

- i centeret Modeller af Liv vil forskerne udvikle fysiske modeller for at få indsigt i regulering og kommunikation i biologiske systemer. Deres mål er at beskrive livet som komplekse, dynamiske netværk.

- i Center for Molecular Movies søger forskerne at afkode kemiske processer ved at optage film af atomers og molekyler bevægelser, mens processerne foregår. Her er målet at forstå og styre kemiske processer og dermed hele grundlaget for livets funktion.

Pressen er velkommen. Indvielsen foregår den 29. november kl. 10:00-12:00 i auditoriet, Rockefeller Komplekset, Juliane Maries Vej 30, 2100 København Ø.

Center for Kosmologi
Lektor Kristian Pedersen
kp@astro.ku.dk
tlf. 35 32 59 32, mobil 30 29 28 66

Lektor Anja Andersen
anja@nordita.dk
tlf. 35 32 52 29

Modeller af Liv
Lektor Kim Sneppen
Kim.Sneppen@nordita.dk, tlf. 35 32 53 52

Center for Molecular Movies
Professor Martin Meedom Nielsen
martin.meedom.nielsen@nbi.dk
tlf. 61 79 60 32

Kl. 10.00-10.05
Velkomst
ved institutleder og professor John Renner Hansen, Niels Bohr Institutet, Det naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Kl. 10.05-10.15
’Uden grundforskning ingen anvendt forskning’
ved rektor og professor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet.

10.15-10.35
’Grundforskning i Danmark’
ved formand for Danmarks Grundforskningsfond professor Klaus Bock, forskningsdirektør, Carlsberg.

Kl. 10.35-11.05
Kort præsentation af de tre centre:
Molecular Movies ved Centerleder Prof. Martin Meedom Nielsen
Dark Cosmology Centre ved Centerleder Prof. Jens Hjorth
Models of Life ved Centerleder Prof. Kim Sneppen

Kl. 11.05-11.07
Åbning af grundforskningscentrene
ved Institutleder John Renner Hansen og de tre Centerledere.

Kl. 11.07-11.10
Afrunding