Nanoteknologi skal øge udvinding af olie – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2005 > Nanoteknologi skal øge...

21. december 2005

Nanoteknologi skal øge udvinding af olie

Højteknologifonden og Mærsk Olie og Gas har bevilliget henholdsvist 25 millioner og 17 millioner til et usædvanligt samarbejde mellem Nano Science Centeret på Københavns Universitet og Mærsk Olie og Gas.

Nano Science Centeret har sat et hold af eksperter til at udvikle en "værktøjskasse" til at arbejde med de porøse overflader af den kalk, hvor olien gemmer sig. I dag er der ikke muligt at udvinde mere end cirka 50-75% af olien fra for eksempel Nordsøen.

"Vi vil bestemme kalkens allermidste bestanddele med en række nye teknikker, som aldrig har været brugt på bjergarter før. Målet er at finde ud af, hvordan vi kan bearbejde kalkens overflade således, at vi får mere olie ud af kalken", siger projektleder og lektor i geologi ved Købehavns Universitet, Susan Stipp.

Lederen for Nano Science Centeret Professor Thomas Bjørnholm udtrykker også sin begejstring og fortæller at "det er et positivt, nyt samarbejde vi har fået etableret med Mærsk Olie og Gas, som jeg ser som vigtigt for udvidelsen af både forskningen og uddannelsen inden for nanoteknologi"

 

Læs mere på Højteknologifondens hjemmeside

 


Skrevet 2005/12/21 af Camilla Rygaard-Hjalsted