De første danskere i rummet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2005 > De første danskere i r...

30. november 2005

De første danskere i rummet

Til hverdag arbejder han med ultratynde molekyler af kulstofatomer. Jesper Nygård er nanofysiker på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Men inderst inde har han også haft en drøm om at blive astronaut, og nu er han og to andre kandidater tættere på denne drøm end nogen dansker før dem.

Jesper Nygård er en blandt de tre danske vindere af den danske astronautkampagne og dermed indstillet til ESA, Den Europæiske Rumorganisation, som deltager i det europæiske astronautkorps.

Der var alt 266 ansøgere til hvervet som første dansker i rummet. Af disse blev 84 udvalgt til at gennemgå forskellige test, samtaler og helbredsundersøgelser for at sikre, at de danske kandidater opfylder de skrappe kvalifikationskrav til jobbet 'med verdens bedste udsigt'. Kun 3 kandidater kom gennem nåleøjet:

Jesper Nygård er 34 år og har en ph.d. i fysik fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, hvor han nu er ansat som lektor. Han er desuden medstifter af innovationsfirmaet Hytronics. Han er opvokset i Gentofte. Jesper Nygård er en erfaren skiløber og dyrker klatring og bjergbestigning.

Bo Stenhuus er en 33-årig civilingeniør med en ph.d. i kemi. Han har haft job som patentrådgiver i et patentbureau i 3 år og har i den periode færdiggjort sin HD i finansiering. Han er også reserveofficer i hæren. Bo Stenhuus er opvokset i Svendborg. Han er i sin fritid aktiv sportsudøver primært som svømmer og er desuden en erfaren dykker.

Ronnie Vang er 29 år, har en ph.d. i fysik fra Aarhus Universitet og er netop blevet ansat som forsker på universitetet. I hans hidtidige karriereforløb kan især fremhæves, at han sammen med andre har fået et patent igennem vedrørende brændselsceller. Ronnie Vang er vokset op på en landbrugsejendom uden for Esbjerg. I fritiden spiller han fodbold og floorball, og han løber og spiller tennis nu og da.

Skrevet 2005/11/30 af Camilla Rygaard-Hjalsted