Millioner til udvikling af spektograf – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2004 > Millioner til udviklin...

08. november 2004

Millioner til udvikling af spektograf

Niels Bohr Institutets forskere og mekanikere arbejder sammen om at konstruere X-shooter, der, som en del af verdens største teleskop, skal se verdensrummet i et nyt lys.

Gammaglimt
X-shooteren er en såkaldt spektrograf, der med hidtil uset præcision skal måle blandt andet gammaglimt, universets voldsomste begivenheder, der finder sted flere milliarder lysår fra Jorden. Gammaglimtene kan fortælle os en masse om, hvordan universet så ud i tiden lige efter big bang.

Den danske mekanik bliver finansieret af Niels Bohr Institutet og Carlsbergfondet. Sidstnævnte har bidraget med næsten seks millioner kroner til projektet.

Europæisk kæmpeteleskop
Kæmpeteleskopet, der også er bygget med dansk deltagelse, holder allerede øje med himlen fra sin plads ved det fælleseuropæiske observatorium ESO i Chile. Det er planen, at X-shooteren skal gøre teleskopet følgeskab i 2008.

Kontrakten mellem ESO og Københavns Universitet bliver underskrevet mandag den 8. november kl. 14.15 på rektor Linda Nielsens kontor, Nørregade 10.