Anmeldelse af Pigen, der ville have en anden fødselsdag – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Anmeldelse af "Pigen, der ville have en anden fødselsdag"

Anvendelse/målgruppe/niveau

En lidt usædvanlig billedbog for børn fra 4-8 år, der både fortæller en filosofisk historie om en lille piges forsøg på at ændre tiden og årets gang, og faktuelt fortæller om jordens bevægelser om solen

Beskrivelse

Smukke og specielle billeder af Lilian Brøgger i samarbejde med Sebastian Stafij smelter billedbogens to dele sammen til en særlig helhed, der i børnehøjde forklarer om jorden. En sommer ønsker en lille pige, at det er vinter, for der har hun fødselsdag. Hun gør sig mange bestræbelser og har mange ideer til, hvordan hun kan ændre årstiden. Hun tager ski på, hun prøver at få æbletræets blade til at falde af, hun forsøger at grave sig om på den anden side af jorden, og hun prøver om hun kan dreje jordkloden med reb og nøgler. Bogen slutter med et faktuelt afsnit, der uden løftede pegefingre til pigens forestillinger beskriver jorden og dens bevægelser i forhold til solen, og hvad det betyder for vores årstider, vejr og afgrøder.

Sammenligning

Bogen er lavet efter samme koncept som forfatternesPigen der ville give sin mor en stjerne, 2008. Det er den samme pige, som denne gang fantaserer lidt mere jordnært og helt i børnehøjde om jorden og dens bevægelser. Der findes ikke andre billedbøger, der på samme måde kæder børns forundring og fakta om jorden sammen.


Samlet konklusion

Vellykket billedbog, som især egner sig til samtale mellem barn og voksen, og som både giver anledning til nysgerrighed, forundring og forklaring på vores jord, årstidernes skiften, vejret og solen.

Lektør: Inger Søndergaard