Komplekse Systemer – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Forskning > Biofysik > Komplekse Systemer

Kommunikation er altafgørende for liv ? fra cellers biokemiske netværk af signalstoffer - til sociale- transport- og informationsnetværk i vores samfund. Netværk er komplicerede ? tænk bare på internettets uendelige veje rundt, men ved at udvikle dynamiske computermodeller kan forskerne opklare strukturen af forbindelsesvejene.Overalt er der komplekse netværk. Elforsyningen spredes i netværk, vi har transportnetværk og telefonforbindelsesnetværk. På internettet spredes informationerne i et gigantisk verdensomspændende netværk, og vi mennesker har forbindelse til et netværk af folk, der alle kender nogen, der kender nogen, der kender nogle andre.

Det ligner kaos og tilfældigheder, men ved at udvikle dynamiske computermodeller kan forskerne opklare strukturen af forbindelsesvejene, og de har opdaget, at alle de mange forskellige slags netværk har fælles egenskaber i den grundlæggende struktur - fra verdensomspændende kommunikationsnetværk helt ned til cellernes netværk af signalstoffer. Forskningen er med til at opklare, hvordan bestemte proteiner skaber en kæde af reaktioner i et biokemisk netværk inde i cellen. Kaos-teorierne kan sågar give viden om aktiekurserne på det finansielle marked.

Turbulens i væsker laver forskerne også modeller for. Når en væske strømmer gennem en forsnævring sker der turbulens og der opstår hvirvler, og når væsker varmes op, dannes der bobler. Det ser kaotisk, tilfældigt og rodet ud, men det viser sig at være organiseret rod, for ved hjælp af matematiske modeller kan forskerne udregne orden i kaos. Den slags indsigt i væskedynamik og turbulens er ekstremt vigtig til f.eks. vejrforudsigelser.

Sonoluminiscens er en form for lys, som luftbobler udsender i den omgivende væske. Men hvor kommer det fra og hvad er det for noget? Det arbejder fysikerne på at opklare.