Biofysik – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Biofysik er et grænsebrydende forskningsområde mellem fysik og biologi. Ved at bruge fysikkens principper og metoder kan man udforske den levende natur og biologiske fænomener.

For eksempel kan man anvende teorien om et elektrisk kredsløb til at beskrive, hvordan signaler transporteres rundt i hjernen, og fysikkens love om termodynamik kan opklare, hvordan nerver fungerer og bedøvelsesmidler virker i nervecellerne.

Forskningen er ofte et samarbejde mellem biologer og fysikerne. Biologerne laver alle forsøgene, og fysikerne laver de matematiske ligninger og modeller, der giver overblikket og fortæller, hvad det er, der sker på molekyleplan.

 • StemPhys

  The Danish National Research Foundation Center for Stem Cell Decision Making (StemPhys) will commence in April 2015.

 • BioComplexity

  Grupperne BioComplexity og Center for Models of Life forsker i de fundamentale mekanismer i biologiske og komplekse systemer.

 • Biofysik - Optisk Pincet

  Forskningen i celle-biofysik sker på levende celler med en optisk pincet, der kan arbejde helt ned i nanometer-skala på molekyleplan.  

 • Biofysik - Membraner

  Ved at bruge fysikkens principper udforsker gruppen, hvordan proteiner og kemiske stoffer passerer gennem både biologiske og kunstige membraner.

 • Uni-Bio Lab

  We use mathematical models and quantitative experiments to investigate how individual cells and cellular populations rapidly adapt to changes in the environment.