Diasshow fra Gymnasielærerdag i 2008 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet


Mangler du inspiration til din undervisning som underviser? Her på siden kan du hente nogle af de præsentationer forskerne på Niels Bohr Institutet har anvendt i deres foredrag på Gymnasielærerdagen i 2008, og bruge dem i din egen undervisning.

Hent Adobe Reader her og installer den på din computer...Bemærk: Der er copyright på alle præsentationer. Formatet er PDF, der kræver en installeret Adobe Reader på din computer >>

 

Johan Fynbo
Astronom, Lektor
Dark Cosmology Centre
Niels Bohr Institutet

Gamma-glimt og supernovaer
I foredraget fortæller jeg om et forskningsemne, de færreste har hørt om, men som er blandt de mest aktive i dansk astronomi, nemlig studiet af gammaglimt.

Gammaglimt er meget energirige glimt af gamma-stråling som kommer fra verdensrummet ca. en gang om dagen.

Det blev opdaget ved et tilfælde under den kolde krig sidst i 1960erne, men deres oprindelse var et mysterium indtil 1997, hvor vi omsider fandt svaret.

I foredraget beskriver jeg mysteriets løsning og dernæst, hvad vi idag bruger gammaglimt til.

Hent præsentationen (5 Mb) >>

 

Morten Bo Madsen Planetfysiker, Lektor
Planet- og Geofysik
Niels Bohr Institutet

Mars-missionen, Phoenix
Kredsløbssonden Mars Odyssey fandt tilbage i 2001, at der i de polare egne af Mars findes permafrost, en frossen blanding af vand og jord, i de allerøverste jordlag.

NASA’s Phoenix-mission, som landede 25. maj 2008, har til formål at undersøge om det - i princippet – er muligt for mikroorganismer at leve og formere sig i det miljø, der findes lige under overfladen. Desuden er det et mål at verificere at der virkelig er permafrost på stedet ved at foretage udgravninger og undersøge det opgravede materiale.

Baggrunden for Phoenix-missionen bli’r gennemgået kortfattet og der vil blive vist en række resultater fra missionen - måske med en smule overvægt på resultater af danske eksperimenter om bord.

Hent præsentationen (3 Mb) >> 

 

Eigil Kaas
Professor
Planet- og Geofysik
Niels Bohr Institutet

Klimaet på vippen
De kommende års klimaudsving er ikke alene bestemt af menneskelige klimapåvirkninger og af påvirkninger fra sol og vulkaner. Variationer i oceanets havstrømme og temperaturforhold er også med til at styre udviklingen både globalt og især regionalt.

Ved at benytte informationer om oceanets aktuelle tilstand tyder en del på, at den globale temperatur i
de kommende år kun vil stige ganske lidt på trods af tiltagende menneskeskabt drivhuseffekt mv.

Til gengæld vil temperaturstigningerne derefter ske i et hurtigere tempo.

Hent præsentationen (8,8 Mb) >>

Jørgen Bech Hansen
Lektor, Eksperimentel subatomar fysik
CERN eksperimenter
Niels Bohr Institutet

Menneskeskabte sorte huller
Abstract: Der har været rejst en bekymring om at CERNs nye accelerator med dens voldsomme partikelkollisioner kunne skabe sorte huller, der kunne opsluge jorden.

Der fortælles om partikelfysikkens verden og de fascinerende muligheder der ligger i det nye energiområde som verden største fysik-forsøg på CERN - The Large Hadron Collider.

Der forklares om hvordan vi måske endda kan lave mikroskopiske sorte huller og hvorfor vi ikke skal bekymre os.

Hent præsentationen (10 Mb) >>

Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen
Seniorforsker ved
Institut for Rumforskning og -teknologi, DTU Space

Big Bang og universets udvikling
ESA Planck mission vil give os hidtil ukendte detaljer omkring Universets fødsel og tidligste udvikling.

DTU Space har været ansvarlig for Planck's spejlsystem og har derigennem sikret danske forskeres direkte adgang til denne unikke database.

Planck forventes opsendt i foråret 2009. Foredraget vil dels give en beskrivelse af selve satellitten og dels en opsumering af de videnskabelige muligheder.

Hent præsentationen (2,9 Mb) >>

Anders S. Sørensen
Associate Professor (lektor)
Kvante-optisk center
Niels Bohr Institutet

Teleportation
For nogle år siden lykkedes det forskere fra Niels Bohr Institutet at lave såkalt kvanteteleportering hvor man flytter en kvantetilstand fra lys og over på atomer.

Men hvad ligger der egentlig i teleportering?

I foredraget beskriver jeg hvad teleportering er, og ikke mindst hvorfor vi er så interesserede i at lave det.

Hent præsentationen (1,97 Mb) >>Niels Lund
Emeritus Associate Professor, Astrophysics
DTU-Space

Hvorfor lyser de sorte huller?
Er det ikke underligt - først siger teorierne at "et sort hul er et område i rummet hvor tyngdefeltet er så stærkt at selv lyset ikke kan udslippe" - og bagefter kommer astronomerne og fortæller at de kan observere masser af sorte huller ude i Mælkevejen som stærkt lysende stjerner???

Forklaring følger!

Hent præsentationen (1,08 Mb) >>Janaki Lund Jensen
Dark Cosmology Centre

Totale solformørkelser er et af de smukkeste naturfænomener som et menneske kan opleve. Det er et fantastisk himmelsk skuespil, og det bringer mange oplevelser, følelser og reaktioner frem i én.

Janaki Lund Jensen har i alt set 6 totale, og 3 ringformede solformørkelser, og hun vil fortælle om, hvad der er så fascinerede ved at se solformørkelser, og hvordan de kan være forskellige fra gang til gang.

Den seneste totale solformørkelse, som kunne opleves fra Danmark, gik igennem Nordjylland i 1851, og den næste foregår i 2142. Så det er bestemt noget man må rejse verden rundt for, hvis man vi opleve det igen og igen.  

Hent præsentationen >>