Forskningens Døgn: Stjernehimlen over København – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Mød os > Forskningens Døgn: Stj...

Forskningens Døgn fra den 24.-25. april 2017

Se stjernehimlen over København i det Astronomiske Observatorium på Østervold

Oplev planeten Jupiter og andre spændende ting på stjernehimlen over København i det Astronomiske Observatorium på Københavns Universitet.                              

Vi kan se planeten Jupiter med de fire tydelige måner, dobbeltstjerner og tidligt på aftenen planeten Mars på vesthimlen. Vi er inde midt i byen, så de allermest lyssvage og eksotiske objekter kan vi ikke se, fordi de drukner i baggrundslys. Måske kan man udenfor på platformen se mange stjerneskud fra meteorsværmen Lyriderne, som er aktiv i disse dage sidst i april.

Observatoriet på Østervold er bygget i 1861 og den store linsekikkert er fra 1895. Selv om det skulle være overskyet er kikkerten og kuplen i sig selv et besøg værd. Så fortæller vi om kikkerter og astronomi i almindelighed og viser gæsterne den fem meter lange kikkert med en linse på 39cm.

Der kan af sikkerhedshensyn i tilfælde af brand kun være 10 personer ad gangen oppe i kuplen. Derfor tager vi maksimalt mod 30 gæster hver af de to aftener og man skal tilmelde sig på forhånd ved at udfylde en webbaseret formular:

Hvis du vil se billeder af observatoriet på Østervold, så se galleriet i højre side.

Mødested: Observatoriets adresse er Øster Voldgade 3, 1350 København K. Det ligger inde i Botanisk Have, som er lukket om aftenen. Derfor mødes vi ved lågen til den skrå vej op til observatoriet, der ligger på Øster Voldgade 3 mellem Nørreport og Geologisk Museum lige overfor Rosenborg.

Indtil videre planlægger vi at holde åbent om aftenen mandag 24. april, og tirsdag 25. april. I slutningen af april er himlen forholdsvis lys, så vi kan først starte kl. 21:00. Det er gratis at deltage.

Yderligere oplysninger hos:
Michael Quaade, 2485 1378, mquaade@science.ku.dk

Se også: forskningensdoegn.ku.dk/