– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Troels C. Petersen

19. december 2008

 

 

Experimental High Energy Physics

Partikelfysikerne arbejder med stoffernes opbygning i det tidlige univers. De er på jagt efter at opklare, hvad universets mindste bestanddele bestod af i de første millisekunder efter Big Bang for 14 milliarder år siden, og hvilke kræfter, der binder dem sammen.

De eksperimentelle forsknings-grupper arbejder med dét, der kaldes 'højenergifysik', og det skal tages meget bogstaveligt. Deres eksperimenter foregår ved CERN, det europæiske labora-torium for atomforskning ved Genève i Schweiz, hvor en 27 km lang underjordisk atomaccelerator opererer med så kolossalt høje energier, som herskede i sekunderne lige efter Big Bang.

De høje energier er nødvendige for at opløse atomkernernes elementer til stoffernes aller-mindste bestanddele som kvarker, gluoner, leptoner osv. De danske højenergi fysik-grupper er med i flere inter-nationale forskningsprojekter.

Kategori: Partikelfysik


Troels C. Petersen er forskningslektor i partikelfysik ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han er modtager af et Junior Group Leader Fellowship fra Lundbeckfonden.

Partikelfysik: Jagten på Higgs-partiklen, mørkt stof og de ultimative svar. 

Foredraget starter med en oversigt over vores nuværende verdensbillede, og hvordan de ting vi ikke forstår i det er motivationen for den forskning, som bliver lavet ved CERNs LHC accelerator.

Dernæst kommer en kort introduktion til partikelfysik og en beskrivelse af de instrumenter vi har bygget for at kunne "se" elementære partikler.

Sidst men ikke mindst fortæller jeg om den forskning, som lige nu foregår ved ATLAS-eksperimentet (den største detektor ved LHC) på CERN, og om hvilke resultater vi forventer.

Præsentationen kan være på dansk eller engelsk.

Publikationsliste: Troels C. Petersen >>