– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Stefania Xella

19. december 2008

 

 

Experimental High Energy Physics

Partikelfysikerne arbejder med stoffernes opbygning i det tidlige univers. De er på jagt efter at opklare, hvad universets mindste bestanddele bestod af i de første millisekunder efter Big Bang for 14 milliarder år siden, og hvilke kræfter, der binder dem sammen.

De eksperimentelle forsknings-grupper arbejder med dét, der kaldes 'højenergifysik', og det skal tages meget bogstaveligt. Deres eksperimenter foregår ved CERN, det europæiske labora-torium for atomforskning ved Genève i Schweiz, hvor en 27 km lang underjordisk atomaccelerator opererer med så kolossalt høje energier, som herskede i sekunderne lige efter Big Bang.

De høje energier er nødvendige for at opløse atomkernernes elementer til stoffernes aller-mindste bestanddele som kvarker, gluoner, leptoner osv. De danske højenergi fysik-grupper er med i flere inter-nationale forskningsprojekter. 

Kategori: Partikelfysik


Stefania Xella er lektor på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, i Høj Energi partikel-fysik gruppe.

Partikelfysik:
Afsløring af Naturens hemmelige kode 

I foredraget giver jeg en kort historisk introduktion til opdagelsen af partikler, etablering af Standardmodellen for partikel-fysik, og en oversigt over de spørgsmål, der stadig er åbne i partikelfysikken.

Et af disse åbne spørgsmål handler om hvorfor partiklerne har en masse, og hvorfor fundamentale kræfter er så forskellige i Naturen.

Svaret ligger mest sandsynligt i jagten på den Higgs partikel i proton kollisioner ved LHC acceleratoren i CERN.

Præsentationen kan være på engelsk eller dansk.

Publikationsliste: Stefania Xella >>