– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Steen Hansen

19. december 2008

 

Om Dark Cosmology Centre
Grundforskningscentret Dark Cosmology Centres hovedformål er at undersøge det mørke univers. DARKs forskere arbejder tæt sammen om centrale aspekter i forståelsen af det mørke univers: Hvad er mørkt stof og mørk energi, hvornår blev stjerner og sorte huller dannet, og hvilken rolle spiller kosmisk støv? 

Der er væsentligt overlap i udforskningen af mørk stof, mørk energi, de tidlige
univers, sorte huller og støv. Synergien mellem disse emner er vigtig for at skabe fremskridt. DARK benytter hovedsagligt observationer af ‘kosmiske fyrtårne' som gammaglimt, supernovaer og galaksehobe til at 'oplyse' det mørke univers.

Observationerne udføres med store teleskoper på jorden og fra satellitter. Desuden benyttes teoretiske og matematiske modeller forskningen for bedre at forstå og undersøge mørkt stof.

 

Kategori: Astronomi


Steen H. Hansen, lektor i astrofysik på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, forsker i mørkt stof og det tidlige univers.

"Det gådefulde mørke univers" 

Foredraget handler om det mystiske mørke stof,
som vi har målt på alle kosmologiske skalaer, fra de mindste dværg galakser, over de store galakse hobe, til hele universet.

Jeg fortæller om de nyeste metoder vi benytter til at måle hvor det mørke stof gemmer sig, og om hvordan vi bruger komputer simulationer til at forstå universet bedre.

Sluttelig fortæller jeg om hvilken slags partikler mørkt stof kan bestå af, og hvad vi gør for at måle disse partikler direkte.


Publikationer af: Steen Hansen >>