– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Lars Buchhave

19. december 2008

 


NASAs nye rummission Kepler
Dette foredrag drejer sig derfor om hvordan man bekræfter og karakteriserer formørkende exoplaneter fra tre af verdens førende eftersøgnings-programmer. Det vigtigste er NASAs nye rummission Kepler, hvis ene-stående nøjagtige målinger tillader at finde planeter så små som Jorden.

Min rolle i projekterne omfatter de præcise spektroskopiske målinger, der kræves for at bestemme planeternes masser og moder-stjernernes fysiske egenskaber.  Inden for de nærmeste år vil vi finde og karakterisere en mængde planeter helt ned til Jordens størrelse, heraf nogle i den "bebolige zone", hvor flydende vand kan eksistere.

I løbet af få år kan vi vente svar på, om Jorden og vi er enestående i Universet.

Lars Buchhave indgår i forsker-gruppen Stjerner og Galaksers Astrofysik på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Hjemmesiden hos Stjerner og Galaksers Astrofysik >>

 

Kategori: Astronomi 


Vi står på tærsklen til at finde svaret på nogle af astronomiens største spørgsmål:

Er Jorden unik eller blot en af mange beboelige planeter? Kan vi finde tegn på eksistensen af liv andetsteds?

Disse eksistentielle spørgsmål har optaget menneskeheden gennem århundreder, men det er blot femten år siden, den første planet omkring en sollignende stjerne udenfor vores eget solsystem blev opdaget. Nu kender vi allerede over 400 sådanne "exoplanet"-systemer, hvoraf de fleste - helt uventet - er totalt forskellige fra vores eget solsystem. Det er essentielt at opdage og karakterisere en bred vifte af forskellige planettyper for at kunne udvikle en bedre teori for planet-systemers dannelse.

Planeters masse måles ud fra refleks-bevægelsen af moderstjernen, når planeten kredser om den. I sjældne tilfælde ligger baneplanet således, at planeten passerer ind foran stjernen set fra Jorden. Når dette sker, svækkes lyset fra stjernen en anelse, og vi får dermed en unik mulighed for at bestemme planetens præcise masse, radius og dermed tæthed, og dens temperatur og alder. Kun med disse data er det muligt at opstille verificerbare fysiske modeller for planeternes dannelse.

Men formørkende exoplaneter tillader også et væld af andre spændende observationer, bl.a. af planeternes atmosfære, herunder evt. tegn på liv.

Publikationer af: Lars Buchhave >>