– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Kim Splittorff

19. december 2008

 

Om Teoretisk partikelfysik og kosmologi gruppen:

Gruppen arbejder med teoretiske modeller for atomernes allermindste udelelige bestanddele og de universelle fundamentale kræfter. Der er stadig uopklarede gåder, som forskerne leder efter svar på.

Vor forståelse af verden på de mindste afstande standser i dag ved "Standardmodellen". Man opererer her med tre funda-mentale vekselvirkninger:

De elektromagnetiske vekselvirkninger, der er ansvarlige for den struktur, vi finder i atomer og molekyler.

De svage vekselvirkninger, der forklarer visse aspekter af radioaktivt henfald, samt spiller en afgørende rolle i stjernernes energiproduktion.

De stærke vekselvirkninger, der beskriver den substruktur der findes på kvark-niveau. 

Hjemmeside:

Gruppens hjemmeside >>
Privat hjemmeside >>
Kontakt: split@nbi.dk

 

Kategori: Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi


Kim Splitorff er forfatter til over 50 videnskabelige artikler og arbejder sammen med forskere fra både Europa og USA.

Foredrag 1

Titel: Kan ladninger have farve?

Lige fra atometes opbygning over molekylers sammensætning til moderne kommunikationsmidler er den elektriske ladning afgørende.

Men den elektriske ladning er ikke den eneste ladning i verden omkring os. Protonerne i atomkernen indeholder kvarker, hvis opførsel styres af en helt anden type ladning, kendt som farve. Uden kvarkernes farver ville protonerne og dermed verden, som vi kender den, slet ikke kunne eksistere! Kvarkerne er dog ikke meget for at bekende deres kulør.

Vi vil diskutere, hvordan kvarkerne forsøger at holde sig selv og deres farve skjult samt hvordan vi kan fravriste deres hemmeligheder ved hjælp af eksperimenter på CERN.

Foredrag 2

Titel: Med symmetrier som guide 

Symmetrier er helt centrale i moderne fysik. Ofte er symmetrierne vores eneste guide til at forstå fysikken bag observationer.

Symmetrier er ogsaa hjørnestenen når vi forsøger at formulere nye teorier for verdens mindste partikler. Men hvad er symmetrier i det hele taget, og hvorfor er vi fysikere saa begejstrede for dem?

Foredraget inviterer jer med på en rejse dybt ind i atomernes kerner. Vi vil diskutere, hvad symmetrier er og tage jer med på en tur fra hverdagsfysik til de eksperimenter, der foregår på CERN.

Publikationsliste: Kim Splitorff >>