– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Johan Fynbo

19. december 2008

 

Om Dark Cosmology Centre
Grundforskningscentret Dark Cosmology Centres hovedformål er at undersøge det mørke univers. DARKs forskere arbejder tæt sammen om centrale aspekter i forståelsen af det mørke univers: Hvad er mørkt stof og mørk energi, hvornår blev stjerner og sorte huller dannet, og hvilken rolle spiller kosmisk støv? 

Der er væsentligt overlap i udforskningen af mørk stof, mørk energi, de tidlige
univers, sorte huller og støv. Synergien mellem disse emner er vigtig for at skabe fremskridt. DARK benytter hovedsagligt observationer af ‘kosmiske fyrtårne' som gammaglimt, supernovaer og galaksehobe til at 'oplyse' det mørke univers.

Observationerne udføres med store teleskoper på jorden og fra satellitter. Desuden benyttes teoretiske og matematiske modeller forskningen for bedre at forstå og undersøge mørkt stof.

 

Kategori: Astronomi


Johan Peter Uldall Fynbo er ansat som lektor på Dark Cosmology Centre, og holder foredrag om Gammaglimt, gigantiske eksplosioner forårsaget at tunge stjerners død, særligt fra Universets fjerneste egne.

Foredrag 1

Gammaglimt: Universets Skt. Hans orme


I foredraget fortæller jeg om et forskningsemne, de færreste har hørt om, men som er blandt de mest aktive i dansk astronomi, nemlig studiet af gammaglimt.
Gammaglimt er meget energirige glimt af gammastråling som kommer fra verdensrummet ca. en gang om dagen. De blev opdaget ved et tilfælde under den kolde krig sidst i 1960erne, men deres oprindelse var et mysterium indtil 1997, hvor vi omsider fandt svaret.

I foredraget beskriver jeg mysteriets løsning og dernæst, hvad vi i dag bruger gammaglimt til, nemlig til at finde den første stjerne, der blev dannet efter Big Bang.

Foredrag 2

Universets "Dark Ages"

Foredraget omhandler naturen af galakser i Universet.

Galakser er gigantiske ansamlinger af milliarder af stjerner med udstrækning på op mod hundrede tusinde lysår. Galakserne indeholder store mængder af såkaldt mørkt stof, hvis præcise oprindelse og natur vi endnu ikke kender.

I disse år er vi i det observerende arbejde ved at nå frem til observationerne af de allerførste galakser, der blev dannet efter Big Bang, og jeg vil prøve at beskrive hvor forskningsfronten ligger i dag, og hvilke gennembrud vi kan forvente i løbet af de næste 10 år.

Publikationer af: Johan Peter Uldall Fynbo >>