Tiden begyndte ved Big Bang – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Mød os > NBI Foredrag > Erik Høg > Tiden begyndte ved Big...

Tiden begyndte ved Big Bang

Et af de store spørgsmål er: Hvad var der før Big Bang? Videnskaben kan nu give et svar med indhold, ikke kun tankespind. Næsten samme spørgsmål stillede kirkefader Augustin (354-430): Hvis verden havde en begyndelse i tiden, hvad gjorde den evige og almægtige Gud, før han skabte verden? Augustin har ment, at den almægtige Gud ikke bare kunne trille tommelfingre og vente på, at han skulle til at skabe verden. Religionerne har været både vejledere og modstandere gennem årtusinderne i udviklingen af videnskab.

Vi ved nu, at universet er 14 milliarder år gammelt, idet både tid og rum begyndte eller opstod med det, vi kalder Big Bang. Siden har universet udvidet sig meget hurtigt, og det bliver det ved med. Men det udvider sig ikke ind i et rum udenfor, for det drejer sig om HELE universet. Det kan man bedst forstå ved hjælp af den matematik, der ligger i Relativitetsteorien, som Einstein forelagde i 1915. De første stjerner dannes mange millioner år efter Big Bang, da universet er blevet koldt nok på grund af den stadige udvidelse.

Universets udvidelse er en kendsgerning, en fundamental egenskab ved universet, som man søger at forstå gennem bedre observationer og teorier. Big Bang er bare et navn, som skal få os til at tænke på udvidelsen og på en begyndelse. Men man må ikke tro, at Big Bang var en eksplosion, hvor en enorm energi slynger stof ud, så betegnelsen Big Bang kan virke lidt vildledende. Ordet blev første gang brugt i 1949 i et radioforedrag af en videnskabelig modstander af teorien, Fred Hoyle, som forsikrer, at ordet skulle illustrere ideen.

Man ved endnu ikke, hvad der skete i den allerførste lille brøkdel af et sekund efter Big Bang, fordi de kendte naturlove ikke gælder under de ekstreme forhold med temperaturer på milliarder af grader. Det drejer sig især om Relativitetsteorien og Kvantemekanikken, som ellers er de mest sikre naturlove overhovedet.

Et godt bud er, at selve den fysiske tid begyndte ved Big Bang. Der var altså intet "forud" for Big Bang, hverken tid eller rum. Vores daglige erfaring siger ellers, at der altid går noget forud for enhver begivenhed, men dagligdags opfattelser om tid og rum gælder ikke under de ekstreme forhold, der herskede ved Big Bang. Men hvis selve tiden begyndte ved Big Bang, kan man på dansk sige, at universet har eksisteret altid, ALTID!