Kulturnat 2018 på Niels Bohr Institutet (HCØ) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Kom og besøg os 12. oktober 2018 på Kulturnatten, som vi i år holder sammen med flere andre institutter på HC Ørsted Institutet, Universitetsparken 5.

Fra kl. 18-24 kan du besøge Niels Bohr Institutet, hvor du kan opleve spændende foredrag, videnskabelige workshops, konkurrencer, underholdning og meget mere. Arrangementerne kræver ikke tilmelding og er gratis med Kulturpas, der kan købes i Vandrehallen på HC Ørsted Institutet og betales med Mobilepay. Købet er KUN åbent på Kulturnatten og kan ikke købes i forvejen.

Programmet er foreløbigt, der kan forekomme ændringer.
Vi har åbent i tidsrummet kl. 18.00 til 24.00

 

 

Foredrag i Auditorium 1

19:00 - 19:25: Det infrarøde univers

De fleste objekter i universet udsender lys i en eller anden bølgelængde. Hvilken slags lys de udsender, det afhænger af deres temperatur. I foredraget vil jeg tale om det lys der udsendes i det infrarøde område, det er i den bølgelængde at det er muligt at se planeter om andre stjerner og støv direkte. 


Foredrag af professor ved Niels Bohr Institutet Anja Andersen.

22:00 – 22:25: Er vi ved at se afvigelser fra standard modellen?

I første tilnærmelse ser det ud til at Large Hadron Collider, partikel acceleratoren på CERN, giver resultater, som stemmer nærmest forbløffende med standard modellen, som gennem en lang teoretisk udvikling er konstrueret, ved at sammensætte de teorier, man har fundet for de forskellige kræfter man har opdaget gennem tiderne på en meget fin måde, - dog formelt ikke inkluderet tyngdekraften.

Teoretisk venter man, at der skal findes en bedre teori, selv om denne standard model altså allerede virker så godt. Derfor håber vi på at finde afvigelser fra den nærmest alt for gode model. Nu synes der imidlertid efterhånden at være samlet nogle få meget små afvigelser. Det kan betyde, at man skal inkludere nogle effekter, som er specielt svære at beregne, nemlig de såkaldte ikke-perturbative.

 

 

Foredrag i Auditorium 4

18:00 - 18:25: Fysik show

Kom og oplev hvor fysikken møder den virkelige verden i et brag!

Den Naturvidenskabelige Legestue fremviser sjove og seje eksperimenter, fulgt af en kort forklaring af den underliggende fysik.

18:30 - 18:55: Var sommeren i år et billede på fremtidens klima?

Foredrag ved Professor i meteorologi ved Niels Bohr Institutet, Eigil Kaas

19:30 – 19:55: Boiling the Universe, Theoretically – (Foredrag på engelsk - In English)

Everybody has seen water boiling. Boiling water is an example of what physicists call a phase transition. By pumping heat into the system, the water molecules start vibrating so quickly that the forces holding them together in a liquid do no longer suffice, and we obtain a gas. If we pump more energy into the system, the electrons in the atoms will start moving so quickly that the forces binding them to the rest of the atom do no longer suffice, and we obtain a plasma. (We can see this in a simple experiment, putting a grape in a microwave oven!)


But what happens when we pump even more energy into the system? At some point, the forces holding together the quarks and gluons in the atoms' nuclei no longer suffice, and we obtain what is called a quark-gluon plasma. This exotic state of matter existed everywhere in the first split seconds of the universe, and experimental physicists can create it using the world's largest machine, the Large Hadron Collider. Here at the Niels Bohr institute, we try to understand it using theory. Lecture by Postdoc Matthias Wilhelm

20:00 - 20:25: Gåden om superledning - løses den i Skandinavien?

ESS, European Spallation Source, et nyt forskningscenter nær Lund, skal hjælpe virksomheder og forskere med at undersøge materialer og udvikle nye, som kan indgå i medicinsk forskning, energisektoren, undersøgelser af kulturarven og meget andet.


Lektor Kim Lefmann fortæller om dette og perspektiverne i udviklingen af nye superledende materialer

20:30 – 20:55: Atomure afslører universets 18. decimal

Foredrag af postdoc ved Niels Bohr Institutet Bjarke Takashi Røjle Christensen.

I dag kan fysikere måle tiden med 18 decimalers præcision. Tiden kan altså måles med en en milliard-milliardnedels præcision... men hvorfor er det vigtigt at måle så præcist? Bjarke Takashi Røjle Christensen er postdoc i gruppen for Præcisionsmåling med Ultra Kolde Atomer på Niels Bohr Institutet, og Bjarke vil fortælle, om hvorfor præcise tidsmålinger faktisk er vigtige.  Ultra præcise tidsmålinger viser sig at have store konsekvenser for vores teknologi, for vores opfattelse af konceptet "tid", den danske lovgivning og for vores forståelse af universet. Samtidig vil Bjarke invitere alle ind bag scenen i livet som ung forsker i universitetsverdenen.

21:00 - 21:25: Neutrinoer fra en fjern, fjern galakse

Neutrinoer er udråbt som budbringere med svar på nogle af de største spørgsmål om universet, men de er stort set umulige at detektere. Ved hjælp af en kubikkilometer is på Sydpolen har teleskopet IceCube dog gjort det muligt, og har opdaget en af kilderne til neutrinoerne i det ydre rum: En blazar, et enormt sort hul i en fjern, fjern galakse.


Foredrag ved Morten Medici, forsker ved Niels Bohr Institutet.

21:30 - 21:55: Tyngebølger, kilonovaer og oprindelsen af guld

17. august 2017 var vi vidne til en gigantisk eksplosion, nemlig sammenstødet mellem to neutronstjerner - en kilonova. De efterfølgende observationer viser med stor sandsynlighed dannelsen af de tungeste grundstoffer der findes i universet - som guld, platin og uran.


Foredrag ved Jonatan Selsing, Postdoc ved Niels Bohr Institutet

 

  

 

Vandrehallen

Den Naturvidenskabelige Legestue

Se fysikkens love blive testet i praksis når Den Naturvidenskabelige Legestue holder fysikshows til Kulturnatten. Her vil der blive leget med alt fra flydende luft og vakuumkanoner til flammerør og eksotiske superledere. Undervejs vil den underliggende fysik blive forklaret og gjort konkret. Alle legesyge og nysgerrige sjæle er velkomne - børn såvel som voksende.


Legestuens fysikshows vil blive afholdt hver time fra kl 18:00 til 23:00 i Vandrehallen i D bygningen på HCØ.

 

Center for Is og Klima er med i Kulturnatten


MØD OS på HC Ørsted Institutet, Universitetsparken 5 i Vandrehallen. 

 

Besøg vores iskernefryser

Tag med på en rundvisning i Center for Is og Klimas fryser og få en indsigtsfuld, spændende og underholderholdende oplevelse i Kulturnatten. 


Fryseren gemmer på iskerner fra den grønlandske indlandsis, som er op til 130.000 år gamle. Kom og hør om hvordan forskerne arbejder på den grønlandske indlandsis, og om hvad iskernerne kan fortælle om fortidens klima.

  • Maks. antal personer pr. rundvisning: 15
  • Varighed: ca. 15 min

Tidspunkter for rundvisninger: kl. 18:00 - 23:00 (ca. hvert kvarter)