Kulturnat 2014 på Niels Bohr Institutet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Den 10. oktober 2014 fra kl. 18-24 kan du besøge Niels Bohr Institutet på Blegdamsvej, hvor du bl.a. kan se spændende foredrag, videnskabelige workshops, rundvisninger og konkurrencer.

Vi har åbent for alle i tidsrummet kl. 18.00 til 24.00

Auditorium A Auditorium C Auditorium D Auditorium M

 

Foredrag i Auditorium A

Tidspunkt Beskrivelse
19.00-19:25
Lars Egholm Pedersen, partikelfysik

Partikelfysikkens verdensbillede
Hvordan kan man ud fra eksperimenterne på CERN finde ud af, hvordan verden hænger sammen?

19.30 – 19.55
Kamilla Nørregård, Biofysik

Kræftbehandling ved hjælp af guld nanopartikler
Sædvanlig kræftbehandling omfatter kirurgi, kemoterapi og strålebehandling. Kirurgi er begrænset af tilgængeligheden til tumoren, kemoterapi har alvorlige bivirkninger, og strålebehandling er skadeligt for det sunde væv på strålens vej gennem kroppen. En ny fototermisk behandling kombinerer metalliske nanopartikler og infrarød lys, hvis bølgelængder er uskadelige for biologisk væv. De metalliske nanopartikler kan designes således, at de ved indsprøjtning i en blodåre ophobes i tumorer. Ved bestråling med resonant lys omdanner nanopartiklerne effektivt energien fra lyset til varme, som afgives lokalt i tumoren og beskadiger tumorvævet, mens det omkringliggende raske væv forbliver ubeskadiget.

20.00-20:25
Astrid Rømer, faststoffysik

Superledning
Nogle materialer kan lede strøm uden modstand. For over 100 år siden blev dette observeret første gang i meget koldt kviksølv - det var noget af en overraskelse: tænk at kunne føre elektroner gennem et metal uden nogen form for varmetab! Og hvilke anvendelser lurede mon om hjørnet? Ikke mærkeligt at denne fantastiske egenskab blev døbt ’Superledning’. I foredraget hører vi om, hvordan forskerne forsøger at forstå, hvad der foregår, når en superleder agerer super motorvej for elektronerne og hvordan de sidste knap 30 år har budt på nye superlednings-overraskelser.

20.30-20:55

Kim Splittorff, teoretisk partikelfysik og kosmologi

Verdens sværeste regnestykke! Hvor svært kan det være?
Hvad er verdens sværeste udredninger og hvad kan løsningerne fortælle os ... hvis vi kan finde dem. Tag med på en tur fra planeter til kvarker og se, hvordan det sværeste slet ikke behøver være så svært, når man først får stillet spørgsmålet rigtigt.

21.00-21:25
Jes Jørgensen, Astrofysik og Planetforskning

Dannelsen af stjerner og planeter
Hvis vi kigger uden for vores eget solsystem, kan vi observere mange unge stjerner, der er i gang med at blive dannet. Samtidig opstår også planeter om nogle af disse stjerner - men hvordan og hvor ofte er stadig uklart. Med det nye radioteleskop Atacama Large Millimeter Array (ALMA) i Chile har astronomer fået en unik mulighed for at zoome ind og studere de processer, der leder til dannelsen af planeter. I foredraget vil Jes Jørgensen fortælle om nogle af de nyeste ALMA-observationer af de allertidligste stadier af stjerner og planeter.

21.30-21:55
Aksel Walløe Hansen, Klima og Geofysik

Voldsomt vejr og kraftig nedbør
I forbindelse med den igangværende klimaudvikling forventes der i de nærmeste årtier at komme hyppigere og mere intens nedbør. Hør om udviklingen i de senere år med konkrete eksempler på voldsom regn og få forklaringen på de grundlæggende processer i nedbørsdannelse.

 

Holger Bech Nielsen og Bent Raymond Jørgensen

Foredrag i Frimurerordenens Festsal

23:00-24:00
Holger Bech Nielsen, teoretisk højenergifysik
Ustabiliteten af vacuum
Higgs’ens masse viste sig at være netop så stor, at hvis Standard Modellen havde været gyldig op til meget høje energier (Planck energien) hvad meget få venter, så ville vort vacuum være lidt ustabilt. Faktisk forudsagde Holger Bech og Colin Froggatt, at Higgs’en netop skulle have den værdi, som bringer vacuum’et til at være lige ved at være ustabilt.

22:30-22:55
Bent Raymond Jørgensen, mag.art. videnskabsteori

Hvad er fysikkens sandhed?
Forskerne søger efter naturens skjulte substans Blev universet skabt af intet? Hvordan blev tiden, rummet, elementarpar­tik­lerne og naturlovene til?

Foredrag i Auditorium M

Tidspunkt Beskrivelse
18.30-18:55

Steen Hansen, Dark Cosmology Centre

Det gådefulde mørke univers
Kun ca. fire procent af universet består af synligt stof – stjerner, planeter, galakser. Resten er usynligt - det består af mørkt stof og mørk energi, som forskerne ihærdigt prøver at opklare, hvad er. 

19.00 – 19.25
Jørgen Peder Steffensen, Is og Klima

Indlandsisens dynamiske fortid og nutid
Indlandsisen har skiftevis dækket næsten hele Grønland og kun en mindre del. I disse år skrumper isen. Forskerne prøver at opklare, hvor følsom isen er overfor klimaskift, og hvad det betyder for havniveauet. På bunden af den kilometer tykke is har man fundet millioner år gammelt DNA, der kan fortælle om fortidens varmere Grønland.

19.30-19:55
Morten Bo Madsen,
Marsgruppen

Kan der være spor af liv på Mars?
Udforskningen af Mars med NASA’s mission Mars Science Laboratory, som danske forskere deltager i, har allerede vist, at der har været flydende, strømmende vand på Mars og miljøet har været gunstigt for liv. Nu er Mars-roveren Curiosity på vej mod bjerget, Mount Sharp, hvor man vil undersøge, om der er organiske stoffer, som forbindes med levende organismer.

20.15-20:40
Marianne Vestergaard, Dark Cosmology Centre

Monster sorte huller
Kæmpemæssige sorte huller befinder sig i centret af de fleste galakser. Hør om, hvad sorte huller er, og hvilken rolle de spiller for galakserne idag. Hør også om kvasarer, som er sorte huller i unge galakser i det tidlige univers, hvor de sorte huller vokser sig store i rasende fart ved at 'spise' af den omkringliggende gas.

 

20.45-21:10
Morten Medici, Icecube

Neutrinoer på Sydpolen
IceCube er verdens største neutrino teleskop. Fra sin plads dybt nede i isen på Sydpolen undersøger teleskopet de spøgelsesagtige neutrino-partikler, der bringer os information om hele universet.

21.15-21:40
Klaus Mosegaard, astrofysik og planetforskning (MARS)

Jordens skjulte indre
Voldsomme kræfter hersker i Jordens indre. Hvordan vil de påvirke Jordens udvikling i fremtiden?

 
   

I aud. B:

Lav dit eget tågekammer

...og se de mindste byggesten

De allermindste byggesten i naturen kaldes elementarpartikler, og de er så små, at de end ikke kan ses i et mikroskop. De er meget mindre end selv atomer, så hvordan ved vi overhovedet, at de eksisterer? Der er naturligvis andre måder at se dem på, og til Kulturnatten på Niels Bohr Institutet får du muligheden for at bygge en partikeldetektor og selv se nogen af de mindste partikler i naturen.


 

Auditorium C

 

CERN - Sydpolen og Kosmos i Auditorium C

Besøg forskerne og se, hvordan eksperimenterne ved CERN fungerer.

Hør om Planck missionen, som er i kredsløb om Jorden, og som skal give os ny viden om universets tidligste historie.

Hør om IceCube, som er verdens største neutrino teleskop dybt nede i isen på Sydpolen. De spøgelsesagtige neutrino-partikler bringer os information om hele universet.


Auditorium D

CERN + Icecube: Mød forskerne og se film om IceCube eksperimentet på Sydpolen

Tag med på virtuel rejse med Niels Bohr Institutets forskere til kontrolrummet på CERN.

ATLAS experimentet på CERN er et af de største og mest komplicerede videnskabelige eksperimenter, der nogensinde er bygget. Det er designet til at udforske det indre univers og fremme vores forståelse af de grundlæggende byggesten i naturen.

Tre tusind fysikere fra 175 institutioner i 38 lande rundt om i verden deltager i ATLAS. Når LHC er i drift, kolliderer 600 millioner protoner hvert sekund inde i detektoren. ATLAS virtuelle besøg giver offentligheden en unik mulighed for at være en del af dette store videnskabelige eventyr.

Program:

  • 19:00-19:30 ATLAS
  • 19:30-20:00 IceCube
  • 20:00-20:30 ALICE
  • 20:30-21:00 ATLAS
  • 21:00-21:30 IceCube
  • 21:30-22:00 ALICE

Nyt på kulturnat-programmet

Prøv at styre en Mars-rover (AFLYST)

Prøv at styre en Mars-rover, der skal rundt i landskabet og forcere forhindringer såsom store sten og stejle bakker. Mars er mere end 70 mio. kilometer ude i rummet fra Jorden, og de ordrer, man giver til roveren kommer med 5-24 minutters forsinkelse.

Byg din egen stjernekikkert

Prøv at adskille og samle et lille teleskop - et Galileoscop, og lær at observere med det. Og deltag i konkurrencen om at vinde et Galileoscop. Se også spændende eksperimenter.

Lav din egen vejrudsigt

Via vejrtjenester, satellitbilleder og NBI’s egen meteorologiske model kan man prøve at lave en vejrudsigt for næste dag.


Østervold Observatorium

Se stjernehimlen på Østervold Observatorium
På Københavns Universitets gamle observatorium på Øster Voldgade 3 på ser vi på udvalgte himmellegemer gennem den imponerende dobbelte stjernekikkert fra 1895

Kikkerten er næsten fem meter lang og har en linse med en diameter på 39 cm. Den er bygget sammen med en næsten lige så stor kikkert, der er konstrueret til fotografering på 15x15cm glasplader.

Af hensyn til brandsikkerheden kan der maksimalt være 10 personer ad gangen i kuppelrummet, men mens man venter, kan man høre om bygningen og astronomiske emner. Man kan også gå ud på platformen omkring kuplen, hvor der er opstillet tre mindre kikkerter. Arrangementet på observatoriet holdes i samarbejde mellem Niels Bohr Institutet og Astronomisk Selskab.

Østervold Observatorium
Øster Voldgade 3
1350 København K

     


 

Besøg forskergrupperne på Blegdamsvej 17 

  • CERN eksperimenter Icecube – lær om neutrinoer og de mindste partikler (Auditorium C)
  • Kvanteoptik  - gør teleportation til virkelighed (Kælder)
  • Fysik-Legestue  - Show, skæg og ballade med fysik (udenfor på plænen)
  • Biofysik viser laboratorierne frem i kælderen på Blegdamsvej


Rundvisninger på Niels Bohrs kontor

Se Niels Bohr arbejdsværelse, hvor han arbejdede i årene fra 1932 til 1962. Hør om Bohr og hans tid og om instituttet på den tid.  

Kl. 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 ved Felicity Pors
(max 12 ad gangen. - 25 min.)


 

Niels Bohr Arkivet - Quiz


Den Naturvidenskabelige Legestue 

Du finder os på græsplanen foran instituttet.