Kulturnat 2013 på Niels Bohr Institutet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Den 11. oktober 2013 fra kl. 18-24 kan du besøge Niels Bohr Institutet på Blegdamsvej, hvor du bl.a. kan se spændende foredrag, videnskabelige workshops, rundvisninger og konkurrencer.

Vi har åbent for alle i tidsrummet kl. 18.00 til 24.00

Auditorium A Auditorium C Auditorium D Auditorium M

 

Bemærk ændringer i programmet

På grund af ombygninger i instituttets kælder, der desværre har trukket ud, bliver det ikke muligt at besøge vores laboratorier i kælderen i år.

Foredrag i Auditorium A

Tidspunkt Beskrivelse
19.00-19:25
Ask Emil Løvshall, partikelfysik

Partikelfysik  -  på grænsen til det ukendte
Opdagelsen af en partikel i overensstemmelse med den længe eftersøgte Higgs i 2012 vakte internationale overskrifter, men hvad har vi lært og hvad kan vi vente os af fremtiden?

19.30 – 19.55
Anne Mette Frejsel, teoretisk partikelfysik og kosmologi

Universets udvikling
Rejse gennem universets udvikling - fra universets fødsel i Big Bang, igennem ursuppen, den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling, de første stjerner og galakser og med slutdestination i vores egen baghave, Mælkevejen.

20.00-20:25
Kim Splittorff, teoretisk partikelfysik og kosmologi

Lidt simplere og meget lettere
Fra masseløse kvarker til Higgs partiklen, princippet er det samme, mere symmetri gør verden meget lettere!

20.30-20:55
Søren Stobbe, Kvantefysik
Optisk kvanteteknologi
Kvantemekanikken blev udviklet for at beskrive elementarpartikler og atomer, men i moderne fysik har kvantemekanikken fået en ny rolle som nøglen til udviklingen af ny informationsteknologi, kvanteteknologi, som muliggør ubrydelige koder til optisk datakommunikation og har potentiale til at få regnekraften i eksisterende computere til at blegne. Hvorfor kan kvantekommunikation ikke aflyttes og hvordan bygger man en kvantecomputer?
21.00-21:25
Alexander Hansen, Eksperimentel subatomar fysik

Universets varme ursuppe
CERN's LHC-accelerator kan bruges til meget mere end at finde Higgs partikler. Forskerne bruger den til at genskabe en ur-suppe, som ellers kun har eksisteret i universet en brøkdel af et sekund efter Big Bang. Det giver en unik mulighed for at måle og undersøge det allertidligste univers, som har vist sig på mange måder at opføre sig som en meget varm væske.

21.30-21:55
Asmus Koefoed astrofysik og planetforskning (MARS)
Strømmende Vand på Mars
Ved hjælp af NASA's Mars-sonde Curiosity har forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet analyseret områder med grus og småsten og fundet afrundede sten som viser at der engang har været strømmende vand på Mars som ikke har været så forskellig fra en typisk dansk å. Der har altså ikke bare været sporadisk flydende vand, men længerevarende varme perioder, hvor vandløbene har dannet et floddelta.
22.00-22:25
Per Hedegård, teoretisk nanofysik

Den 'hemmelige' kvantemekanik
Den hemmelige kvantemekanik har mange konsekvenser for alt i naturen.

22.30-22:55
Bent Raymond Jørgensen, mag.art. videnskabsteori

Bohr og de komplementære sandheder
Niels Bohrs relationer til det klassiske virkelighedssyn kan belyses af kvantemekanikkens natur og det komplementære sandhedsbegreb, som rækker langt ud over normalvidenskabelig forskningsaktivitet.

23.00-23:25
Holger Bech Nielsen, teoretisk højenergifysik

Bohrs atommodel og Holgers strenge
Udviklingen af de forskellige strengmodeller skulle bidrage til at forene standardmodellen og tyngdekraften, men skaber det flere problemer, end de løser? Svinder støtten til strengmodellerne langsomt ind for at ende i en matematisk singularitet? Var der alternative løsninger?

23.25-24:00
Holger Bech Nielsen,
teoretisk højenergifysik

Stof og Antistof
Antistof er omvendt af stof. Antistof er opbygget af antiatomer med negativt ladede atomkerner og positivt ladede elektroner, kaldet positroner. Hvis der blev skabt lige meget stof og antistof ved Big Bang, hvad er der så blevet af alt antistoffet?

 

Foredrag i Auditorium M

Tidspunkt Beskrivelse
18.45-19:10
Anja C. Andersen, astrofysik

Det infrarøde univers
Der er mange nye opdagelser med Herchel satellitten, der har observeret i 4 år. Hør om stjernedannelser og mængden af støv.

19.15 – 19.40
Lars Mosgaard, biofysik
Nervesignaler ligner lydbølger 
Nerver giver vores muskler besked fra hjernen om at trække sig sammen, og nerver fortæller hjernen, at noget gør ondt i kroppen. Men hvad er disse signaler, hvordan sendes de gennem nerverne og hvordan kan vi f.eks. stoppe dem? Ny forskning har vist, at nervesignaler ikke kun er elektriske men også mekaniske, meget lig lydbølger, og dette har åbnet for nye eksperimenter og forståelse.
19.45-20:10
Anders Svensson, klima og geofysik

Naturlige og menneskeskabte klimaforandringer
I kilometer lange iskerner boret i indlandsisen i Grønland og i Antarktis kan man følge fortidens klima tilbage i tiden år for år. Fortidens naturlige klimaændringer var meget voldsommere end tidligere antaget. Iskernerne viser meget tydeligt, at mængden af drivhusgasser i atmosfæren med industrialiseringen er kommet helt ud af balance i forhold til det naturlige niveau. I fremtiden kan vi derfor forvente højere globale temperaturer, forøget afsmeltningen fra iskapperne og et stigende havniveau.

20.15-20:40
Johan Fynbo, astrofysik

Stjerners fødesteder
De tidlige galakser i universet var meget anderledes og havde en anden sammensætning af stoffer end vore dages galakser. Frøene til galakser er kvantefluktuationer i det helt tidlige univers og forståelsen af galakser knytter dermed det allerstørste sammen med det allermindste. Det er kun inde i galakser, at gassen kan blive tæt nok til at danne stjerner, og galakser er derfor stjerners fødesteder.

20.45-21:10
Bo Vinther, klima og geofysik

Landis og Havis
Iskerner fra den 3-400 meter tykke gletcheris på Østgrønland kan fortælle om havisens udbredelse 100.000 år tilbage i tiden.

21.15-21:40
Morten Bo Madsen, astrofysik og planetforskning (MARS)

Mars's beboelighed for liv
NASA's Mars Science Laboratory har nu udforsket Mars i mere end et år og undersøgt et område, hvor der har været vandløb og en sø. Forskningen viser, at miljøet var pH-neutralt og havde en sammensætning af mineraler, som mikrobielt liv ville kunne udnytte til næring.

21.45-22:10
Steen Hansen, astrofysik

Universets mystiske mørke stof
Det er usynligt, så er det der virkelig, når vi ikke kan se det med vores egne øjne? Hør om forskernes observationer og deres teorier for, hvad det kan være.

   

 

Auditorium C

 

CERN - Demonstration af eksperimenterne i Auditorium C

Besøg forskerne fra Discovery centret

 • Besøg forskerne fra Discovery Centret.
 • Find ud af, hvordan eksperimenterne ved CERN fungerer.
 • Hør om Planck eksperimentet, som er i kredsløb om Jorden.
 • Lær om universets tidligste historie og vores viden om det allermindste.

Auditorium D

Virtuelt besøg på CERN: Tag med på virtuel rejse med Niels Bohr Institutets forskere til kontrolrummet på CERN.

ATLAS experimentet på CERN er et af de største og mest komplicerede videnskabelige eksperimenter, der nogensinde er bygget. Det er designet til at udforske det indre univers og fremme vores forståelse af de grundlæggende byggesten i naturen.

Tre tusind fysikere fra 175 institutioner i 38 lande rundt om i verden deltager i ATLAS. Når LHC er i drift, kolliderer 600 millioner protoner hvert sekund inde i detektoren. ATLAS virtuelle besøg giver offentligheden en unik mulighed for at være en del af dette store videnskabelige eventyr.

Hver virtuelle rundvisning varer 15 minutter.

Kl. 18.30 – 19.30 – 20.30 – 21.30

CERN- konkurrence

 • I kantinen v/Sascha Mehlhase

Byg en CERN-detektor af LEGO-klodser. De dygtigste vinder en præmie.

Kl. 19-22:00 


Østervold Observatorium

Se stjernehimlen på Østervold Observatorium
På Københavns Universitets gamle observatorium på Øster Voldgade 3 på ser vi på udvalgte himmellegemer gennem den imponerende dobbelte stjernekikkert fra 1895

Kikkerten er næsten fem meter lang og har en linse med en diameter på 39 cm. Den er bygget sammen med en næsten lige så stor kikkert, der er konstrueret til fotografering på 15x15cm glasplader.

Af hensyn til brandsikkerheden kan der maksimalt være 10 personer ad gangen i kuppelrummet, men mens man venter, kan man høre om bygningen og astronomiske emner. Man kan også gå ud på platformen omkring kuplen, hvor der er opstillet tre mindre kikkerter. Arrangementet på observatoriet holdes i samarbejde mellem Niels Bohr Institutet og Astronomisk Selskab.

Østervold Observatorium
Øster Voldgade 3
1350 København K    

Hvem skal gå hjem med den her?

I Kantinen:

 • Tid:  kl. 19.00 - 21.30

Junior-astronom-diplom: Svar på 8 spørgsmål, og du kan få et diplom med hjem.

 • Kom ind og hør om alt fra stort til småt i Universet, og om hvordan astronomerne arbejder i dag.
 • Find ud af hvor stort universet er, og find frem til de forskellige objekter ude i rummet.
 • Vi trækker lod blandt aftenens Junior Astronomer om 3 kæmpe plakater med Ørnetågen (180 cm. i længden).

Besvar spørgsmålene og få et diplom som Junior-astronom .


 

OG VINDERNE BLEV:

 • Rasmus Ellegaard Vejen
 • Rebekka Kollemorten
 • Julie Kyhn Sindby

Vinderne har fået besked, og kan hente præmien i receptionen på Blegdamsvej. Er dette ikke muligt sender vi den.


 

 

Besøg forskergrupperne på Blegdamsvej 17 

 • CERN eksperimenter – lær om de mindste partikler (Auditorium C)
 • Kvanteoptik  - gør teleportation til virkelighed (Kælder)
 • Fysik-Legestue  - Show, skæg og ballade med fysik (udenfor på plænen)

 

Center for Is og Klima er med i Kulturnatten 2013, 11 oktober

MØD OS - på Blegdamsvej 17 og besøg vores iskernefryser.

Tag med på en rundvisning i Center for Is og Klimas fryser og få en indsigtsfuld, spændende og underholderholdende oplevelse i Kulturnatten. 


 

Fryseren gemmer på iskerner fra den grønlandske indlandsis, som er op til 130.000 år gammel. Kom og hør om hvordan forskerne arbejder på den grønlandske indlandsis, og om hvad iskernerne kan fortælle om fortidens klima.

 • Maks. antal personer pr. rundvisning: 30
 • Varighed: ca. 45 min (inkl. ca. 1 kms gang fra Blegdamsvej til iskernefryseren).
 • Billetter: Hentes ved teltet foran Blegdamsvej 17 (gratis).

Tidspunkter for rundvisninger: kl. 19:00, 19.45, 20:30 og 21.30


Rundvisninger på Niels Bohrs kontor

Se Niels Bohr arbejdsværelse, hvor han arbejdede i årene fra 1932 til 1962. Hør om Bohr og hans tid og om instituttet på den tid.  

Kl. 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 ved Felicity Pors
(max 12 ad gangen. - 25 min.)


 

Niels Bohr Arkivet - Quiz

De rigtige svar er:

1. I år, 2013, fejrer vi 100 år for?
Niels Bohrs atom model 

 2. Hvad var instituttets navn ved indvielsen?
Universitetets Institut for teoretisk Fysik

 3. Niels Bohrs bror var leder af Universitetets Matematisk Institut. Hvad var hans navn?
Harald

4. Hvad var Niels og H. Bohrs favorit sport ?
Fodbold 

Vinderen har fået besked.


Den Naturvidenskabelige Legestue 

Du finder os på græsplanen foran instituttet.


 

Film på biblioteket om og med Niels Bohr

Se tre små film på instituttets bibliotek, Niels Bohrs gamle lejlighed, bygning C, 1. sal, kl. 19-22.

Få samtidig en forsmag på udstillingen om Bohr & Modellen, som vises i Den Sorte Diamant indtil 31. oktober 2013, i anledning af 100-året for Bohrs atommodel.

Begrænset antal pladser.

Bohr & Modellen: Udstilling >>


 

Atommodellen 100 år: Merchandise

I anledning af 100-året for Niels Bohrs atommodel har Niels Bohr Institutet produceret T-shirts, plakater og mobiler.

Kulturnatstilbud på Niels Bohr Institutet

Køb T-shirts, plakater og mobiler på Niels Bohr Institutet til specielle kulturnatspriser den 11. oktober 2013. Husk venligst kontanter.

"Atommodellen 100 år", herre-T-shirt.
Kulturnatspris: 100,- kr.

"Atommodellen 100 år", dame-T-shirt med v-hals.
Kulturnatspris: 100,- kr.

 

"Atommodellen 100 år", ryg.

 

"REAL NERD", dame- og herre-T-shirt med rund hals.
Kulturnatspris: 100,- kr.

 

"Atommodellen 100 år", A2-plakat.
Kulturnatspris: 1 stk. 30,- kr., 2 stk. 50,- kr.

 

"REAL NERD", A2-plakat.
Kulturnatspris: 1 stk. 30,- kr., 2 stk. 50,- kr.